RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U toku realiziranje projekta karijernog usmjeravanja i savjetovanja

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta i ove godine u saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont“ Brčko realizira projekat karijerno usmjeravanje i savjetovanje namijenjen osnovcima, srednjoškolcima i svim drugim licima koja traže posao.

Direktor Omladinskog centra „Vermont“ Brčko Damir Radenković kazao je da je glavni cilj projekta karijerno usmjeravanje i savjetovanje, uspostavljanje direktne komunikacije između članova koji se educiraju putem ovog projekta sa poslodavcima, kako bi se što brže i kvalitetnije ostvario obostrani interes na tržištu rada, ili budućeg školovanja.

Radenković je naveo da je anketa pokazala da su u Brčkom najviše traženi zanati varioc, vozač, tehničar i ostali, a vlada potražnja i za mašinskim i elektro-inžinjerima. Ovo su pokazatelji za narednih pet godina.

Učenica Gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko Maja Mešković kazala je da su polaznici projekta karijernog usmjeravabnja imali priliku napisati svoju biografiju i motivaciono pismo.

Maja Mešković

„Također smo imali mogućnost učešća u javnom nastupu i tu smo naučili kako prezentovati i dati izjavu“, rekla je učenica Gimnazije Maja Mešković. Ona je još kazala da su polaznici projekta imali priliku uraditi baterija-test koji uz pomoć psihologa pokazuje njihove sposobnosti i vještine.

Šef Sektora za posredovanje u zapošljavanju dr. Admir Galijatović naznačio je da je brčanski Zavod za zapošljavanje za ove namjene obezbijedio 70.000 KM. On je napomenuo da će projekat biti finiširan Sajmom zapošljavanja.

dr. Admir Galijatović

„Na Sajmu će doći do susreta poslodavaca, lica iz realnog sektora privrede, kao i osobama iz školstva, osnovnih i srednjih škola i visokoobrazovnih institucija i drugih lica zainteresiranih za ovaj projekat“, naveo je Galijatović.

Projekat karijernog usmjeravanja i savjetovanja u Brčko distriktu  započeo je u decebmru prošle i trajaće do kraja maja ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.