RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U toku upis studenata u brčanskim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2023/24. godinu

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Internacionalnom univerzitetu Brčko i Evropskom univerzitetu Brčko u toku je upis studenata za akademsku 2023/24. godinu. Iz ovih ustanova poručuju kako su zadovoljni odzivom studenata.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Lazar Radovanović, rekao je kako su u prvom upisnom roku upisali 50% od ciljne upisne kvote od 52 studenta za prvi i drugi ciklus studija. On ističe da se na Ekonomskom fakultetu studenti mogu upisati na više smjerova, s tim da se usmjerenja biraju od treće godine.

„Djelimično smo zadovoljni. Otprilike mi upišemo između 40% do 50% u prvom upisnom terminu, jer studenti pokušavaju da odu na neku drugu stranu. Međutim, vraćaju se u drugom i trećem terminu“, dodao je Radovanović.

Na Internacionalnom univerzitetu Brčko, koji upisuje studente na sedam fakulteta, najveća zainteresovanost vlada za studijske programe Ekonomija i Drumski saobraćaj, ali i za smjerove Učiteljskog fakulteta.

„Možemo da kažemo da je ispit odlično prošao, mi smo i više nego zadovoljni upisom i odzivom studenata“, zaključila je Merima Šećkanović, šef studentske službe na ovom Univerzitetu.

Na Evropskom univerzitetu Brčko, prema riječima rektora Nedeljka Stankovića, očigledno je već sada da je upis za 30% bolji nego prošle godine za isti period. A najveće interesovanje studenata je za Zdravstveni i Tehnički fakultet.

„Tako da smo mi zadovoljni upisom, brojem studenata. Sve su to mladi ljudi, svi upisuju prvu godinu. Mi smo im prvi izbor što je pozitivno i dobro i za nas i za studente“, dodao je Stanković.

U svim spomenutim visokoškolskim ustanovama nadaju se još boljem odzivu studenata do kraja upisnih rokova, odnosno da će popuniti između 80% do 90% predviđene kvote.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.