RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U zadnja dva mjeseca dnevno oko 80 pregleda u Covid-ambulanti

Prema zvaničnim podacima iz Doma zdravlja u posljednja dva mjeseca u Brčko distriktu dnevni prosjek oboljelih od korona virusa kreće se oko 80 lica. U odnosu na ranije mjesece drastično se povećao broj zaraženih pacijenata.

U skladu sa razvojem i pogoršavanjem epidemiološke situacije u Brčko distriktu u  brčanskom Domu zdravlja mijenjan je i oblik i način rada u Trijažnoj ambulanti.

„Od jednog tima doktora iz prvog vala infekcije Covid- 19 koji je trajao od marta do maja, trenutno je u funkciji osam liječničkih timova koji su tokom 24 sata na raspolaganju pacijentima“, kazala je za Radio Brčko prim. dr. Maksida Jašarević, specijalista porodične-obiteljske medicine.

Dr. Jašarević je pojasnila da su u Domu zdravlja u fuknciji dvije ambulante, Trijažna gdje dolaze suspektni pacijenti i Covid-ambulanta, gdje su lica koja već imaju simptome zaraze virusom korona.

prim. dr. Maksida Jašarević, specijalista porodične-obiteljske medicine

Ona je  povrdila da se u posljednja dva mjeseca u odnosu na ranije mjesece drastično povećao broj zaraženih pacijenata i dodala da se sa uvođenjem oštrijih mjera od strane Kriznog štaba bilježi neznatno poboljšanje.

Jašarević je napomenula da se još uvijek ne može govoriti o nekom drastičnom poboljšanju vezano za Covid-19.

U prosjeku broj lica koji su suspektni i kojima nije dokazano prisustvo korona virusa kreće se oko 100 pregleda dnevno. U Covid-ambulanti gdje se primaju pacijenti pozitivni na virus korona ta brojka se kreće od 70 do 80 pregleda dnevno. U noćnoj smjeni pregleda se još oko 20-ak pacijenata.

Ljekarski timovi Trijažne i Covid-ambulante u Domu zdravlja Brčko na raspolaganju su pacijentima 24 sata dnevno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.