RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: „Udruženje žena Bošnjakinja“ iz Turske se vratilo sa peharom

Članice brčanskog „Udruženja žena Bošnjakinja“ na Festivalu sajma pića, hrane i folklora, plesa i igara u Sarimsakliju u Turskoj, za prezentaciju tradicionalnih jela i rukotvorina bosanske kulture dobili su pehar, kao i diplomu za učešće.

Predsjednica udruženja Munevera Kaloper ističe da su poziv za učešće dobili od direktora Festivala Besima Biberovića koji već dugo godina prati uspješan rad ovog brčanskog udruženja.

Prema njenim riječima, ovaj veliki festival koji se održava dva puta godišnje i to u maju i septembru, je trajao pet dana, a učešće ove godine pored još dva udruženja iz BiH uzela su i udruženja iz Srbije, Makedonije, Austrije i Bugarske.

Kaloper stiče da su prezentovali dosta jela, od kojih su neka i slična, jer se bosanska kultura i tradicija nešto malo poklapaju sa kulturom i tradicijom Turske, ali i kulturama drugih zemalja učesnicama sajma.

„Prvenstveno smo prezentovale naša stara jela, odnosno tradiciju koju čuvamo od naših nana, ali i naša umijeća u vezu, štrikanju, heklanju. Neka jela smo pripremali tamo, a nešto smo ponijeli, uglavnom sastojke koje oni tamo nemaju.Turska je poznata po baklavama ali svi su bili oduševljeni našom baklavom. Uglavnom smo bile primjećene i dobili smo čestitke od svih“, dodala je Azra Osmić, članica ovog udruženja.

Ovom prilikom, sklopljenja su i nova prijateljstva, tako da se uskoro mogu očekivati pozivi za učešće „Udruženja žena Bošnjakinja“ na sličnim događajima i u zemljama čija su udruženja učestvovalA na ovom festivalu.

Na ovaj festival u Turskoj, članice ovog udruženja su otišle zahvaljujući sponzorima.

„Želim da im se zahvalim što su nam pomogli da odemo tamo, osvojimo i donesemo pehar jer malo je udruženja koja su donijeli takav pehar u ovoj grad“, dodala je Kaloper.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Tursku danas stiglo dodatnih 6,5 miliona doza vakcine protiv kovida 19

Radio Brčko

У Турској успјешно реализовано представљање бх. млијечне индустрије и вина

Radio Brčko

Turska: Prevrnuo se turistički brod u Antaliji

Radio Brčko