RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uskoro Javni poziv Vlade za finansijsku pomoć nacionalnim manjinama

U budžetu Brčko distrikta predviđena su sredstva od 50.000 KM za finansiranje fonda za potrebe udruženja i pojedinaca iz nacionalnih manjina Distrikta. Sredstva od 50.000 KM za podršku poboljšanju položaja nacionalnih manjina u Brčko distriktu bila su prijedlog Odjela za sručne i administrativne poslove. Šef resornog Odjela Nedim Hamzabegović kazao je da su sredstva namijenjena za finansiranje programa i projekata NVO i UG iz populacije nacionalnih manjina. On je pojasnio da ovi projekti treba da sadrže prijedloge afirmacije načina i metoda unaprijeđenja života, poput jezika, kulture, zapošljavanja i drugo, u okviru javnog ali i privatnog sektora.

Hamzabegović je kazao da će cilj ovih projekata biti da se pripadnici nacionalnih manjina kroz svoja udruženja osposobe za samostalan život kroz samozapošljavanje, ali isto tako i kroz apliciranja za traženje posla u javnoj upravi, tj. da promijene način života u odnosu na dosadašnji.

Nedim Hamzabegović

„Program podrške u Brčko distriktu podrazumijevaće isključivo udruženja koja su programski registrovana za zaštitu prava nacionalnih manjina, jer ako bismo omogućili drugačije, u tom slučaju dobro izverzirana udruženja naprosto bi bila brža i bliža ovim sredstvima nego udruženja koja se bave pravima nacionalnih manjina koja tek treba kapacitirati u njihovom budućem radu“, naznačio je Hamzabegović.

Nakon utvrđivanja kriterija poziv će biti raspisan uskoro, a najviši dodijeljeni pojedinačni iznos po pozivu iznosiće do 10.000 KM.

„I kroz samo formiranje brčanskog Vijeća za nacionalne manjine Vlada Brčko distrikta, odnosno Distrikt je pokazao interes za unaprijeđenje života svih pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu. Ovo je još jedan dodatni iskorak da se već postojeće, ili eventualno nove nevladine organizacije počnu baviti pitanjima iz domena obrazovanja, kulture i drugih segmenata života ove populacije“, zaključio je Hamzabegović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.