RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uspješno investiranje u brendiranje i proizvodnju tradicionalnog sira u Distriktu

Pozitivan primjer privatne inicijative, odnosno jačanja malog i srednjeg preduzetništva na području Distrrikta je i mljekara „ADRA-Brka“, koja je tokom ove godine u razvoj i prerade mlijeka uložila više od milion maraka.

„Riječ je o vlastitim akomuliranim sredstvima, kao i kreditnim zaduženjima, a kroz ovo investiranje smo osigurali najsavremeniju opremu kao i viušestruko uvećali proizvodnju našeg brendiranog dimljenog suvog sira „zarca“.  Proizvodnja je sada deset puta veća i dnevno na tržište plasiramo oko 2.000. komada pomenutog proizvoda“, rekao je prvi čovjek mljekare Adis Rahman.

Trenutno u mljekari je sedam stalno zaposlenih.

„Očekujem da najkasnije početkom naredne godine stvorimo sve administrativne pretpostavke za prijem u stalni radio odnos još osam uposlenika, koji inače sada rade po ugovoru o djelu”, akcentirao je Rahman.

S obzirom da sve što je do sada postignuto, je učinjeno bez podsticaja sa budžeta Distrikta, odnosno donacija, u narednoj godini je plan da se aplicira na predpristupne fondove EU u segmentu podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH.

„Mislim da smo udarili dovoljno ozbiljne temelje razvoju proizvodnje, što će vjerujem biti prepoznato, tim prije jer je plasman našeg sira zagarantovan, U tom smislu naredna značajna investicija je nabavka većeg broja transportnih vozila kako bi smo mogli dovoljno brzo u svim dijelovima BiH, snabdijeti tržne centre, odnosno krajnje potrošače“, zaključio je Adis Rahman.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.