RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Verbalni napadi na maloljetnike putem društvenih mreža u porastu

Broj slučajeva vršnjačkog nasilja u posljednje vrijeme najviše se manifestira kroz verbalno nasilje ili takozvani cyber bulling, javnosti poznatije kao zlostavljanje na internetu.

Fizičko zlostavljanje kod maloljetnika u posljednje vrijeme je u blagom padu zbog sve većeg uticaja društvenih mreža zbog čega se ovaj oblik nasilja preoblikovao u verbalno zlostavljanje, takozvano cyber buling koje je sve zastupljenije. Zlostavljači, odnosno počinitelji vršnjačkog nasilja pretežno su djeca iz nesređenih porodičnih odnosa, čije su žrtve u najvećem broju njihovi vršnjaci ili mlađe školske kolege slabijeg imovinskog stanja.

„Također počinioci vršnjačkog nasilja su djeca koja su popularna u školama i boljeg socijalnog statusa, te izražavajući svoju nadmoć često maltretiraju slabije od sebe. Na društvenim mrežama maloljetnici konzumiraju razni sadržaj koji pretežno prezentuje nasilje, te kroz taj sadržaj djeca normalizuju nasilje kroz neadekvatno ponašanje van kuće“, rekla je Edina Osmić Šadić, stručni saradnik u brčanskoj Gimnaziji.

Prema njenim riječima roditelji su najbitniji faktor u cijeloj priči i oni prvi treba da reaguju na nasilje koje počine njihova djeca, a tek nakon toga treba da slijedi odgovor i ostalih institucija kroz razne mehanizme kažnjavanja i samo zajedničkim djelovanjem ova negativna pojava svest će se na minimum.

„Mi nastojimo praćenjem pojava kod učenika da odmah reagujemo, ali nažalost korištenje društvenih mreža nije uređeno zakonom i time smo spriječeni u zaustavljanju, odnosno širenju verbalnog nasilja, takozvanog cyber bullinga. Određenim metodama pozivamo na preventivno djelovanje i kako bi ozbiljnije shvatili ovu pojavu neophodne su rigoroznije kazne za počinioce“, dodala je Šadić.

Nataša Jovanović, predsjednica brčanskog udruženja “Društvo psihologa” Brčko kaže da se u dosadašnjim projektima koji se tiču vršnjačkog nasilja najviše pažnje posvetilo žrtvama nasilja, ali je isto tako potrebno raditi i sa počiniocima kako ne bi ponovili nasilje.

“Nakon određenih sankcija počionicima nema narednih koraka i potrebno je kako sa žrtvama nasilja isto tako razgovarati i sa nasilnicima, te kroz rad sa njima pronaći uzrok i potrebu da njihovu ljutnju ili negativnu energiju ispolje nasiljem nad slabijima”, istakla je Jovanović te dodala je prijeko potrebno ovaj problem rješavati sistemski.

Prema podacima iz Policije Brčko distrikta tokom 2022. godine zabilježen je samo jedan slučaj vršnjačkog nasilja koji se desio na jednom od dječijih igrališta na području Distrikta.

“Protiv počinioca Osnovnom sudu je podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a maloljetnom izvršiocu Osnovni sud je izdao i odgojnu mjeru ukor”, kazala je Dževida Hukičević portparol Policije Brčko distrikta BiH, te dodala da je od početka ove godine zabilježen jedan slučaj vršnjačkog nasilja koji se desio na autobuskom stajalištu u blizini škole. Protiv ovih osoba je također pokrenut zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

S obzirom da korištenje interneta i društvenih mreža u Brčko distriktu nije uređeno zakonom potrebno je u narednom periodu poboljšati saradnju obrazovnih i ostalih institucija s ciljem usmjeravanja maloljetnika i spriječavanja ove negativne pojave, odnosno verbalnog nasilja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policija BD: Privremena obustava i zabrana saobraćaja na dan 07.03.2020.

Radio Brčko

Policija i Inspektorat Brčko distrikta: Zabranjeno organizovanje defilea maturanata

Radio Brčko

Brčaci za kazne u prometu duguju gotovo dva milijuna maraka

Sandra Živković