RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o proračunu Distrikta

Predstavnici izvršne vlasti na današnjem izvanrednom zasjedanju, između ostalog, usvojili su Smjernice za izradu nacrta zakona o proračunu Brčko distritka, koji je od 2008. godine prošao dvije izmjene.

Prema riječima Mate Lučića, direktora Direkcije za financije, u skladu sa Strategijom reforme upravljanja javnim financijama Brčko distritka i Agende o pridruživanju BiH Europskoj uniji, promjene ovog zakona kretat će se u pravcu transparentnijeg upravljanja javnim novcem, većoj kontroli dotacija, ali i ka izmjenama, kada je riječ o akumuliranim sredstvima kapitalnog proračuna iz ranijeg razdoblja, koja bi, po novom zakonu, trebala biti isključena.

Usvojeno više prijedloga odluka

Članovi Vlade danas su usvojili Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći demobiliziranom branitelju i članu uže obitelji umrlog demobiliziranog branitelja na području Brčko distrikta.

Senad Bešić

Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Senad Bešić kaže da je za ove namjene izdvojeno 600.000 maraka koje će, srazmjerno ranijim iskustvima, biti raspodjeljene na oko 2.300 osoba s pojedničanim iznosom od 225 maraka za one u stanju socijalne potrebe i po 300 maraka za one kojima je potrebna pomoć u liječenju

Na prijedlog Odjela za zdravstvo usvojen je i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za  dodjelu jednokratne novčane pomoći (250 KM) za nabavu udžbenika djeci poginulog branitelja i ratnog vojnog invalida.

Udžbenike mogu dobiti srednjoškolci i djeca koja idu na fakultet, stoga Bešić apelira da svi oni koji prije poziva kupe udžbenike, sačuvaju račune, kako bi se opravdala dobivena sredstva.

Iz proračuna Distritka za to je izdvojeno 120.000 maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.