RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vodostaj u porastu, nema opasnosti za ljude i dobra

Usljed konstantnih kišnih padavina u zadnjih 10-ak dana u Brčko Distriktu zabilježen je porast svih vodotoka, naročito rijeka i rječica u južnom Podmajevičkom kraju. Viši vodostaj doveo je do plavljenja dvorišta, pomoćnih objekata i podrumskih prostorija u gradu i prigradskim naseljima i plavljenja puta u zaseoku Drenava.

Pripadnici Civilne zaštite u proteklim danima interevenisali su zbog plavljenja podrumskih prostorija u prigradskim naseljima Omerbegovača i Rijeke , i u gradu u naselju EŠ, Ilićka i Srpska Varoš.

Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Vladinom Odjelu za javnu bezbjednost  kazao je da je do naglog porasta vodostaja došlo u danima prije 1. maja što je uzrokovalo plavljenje dvorišta, pomoćnih objekata i podrumskih prostorija.

Mirsad Hasanbašić

Situacija je prevaziđena tako što je voda ispumpavana  jer je kanalizacija, radi manje kapacitiranosti, na pojedinim mjestima bila nefunkcionalna. Do povlačenja vode došlo je i usljed prestanka padavina.

Dežurne službe interevenisale su i drugog maja u zaseoku Drenava spašavajući ljude čamcima, zato što je mjesni put bio poplavljen u dužini od oko 500 metara.

Situacija je trenutno pod kontrolom, ali sve dežurne ekipe su pripravne jer metereolozi najavljuje nove kišne periode. U slučaju potrebe građani se uvijek mogu obratiti na telefone 121 i 123 koji su u funkciji 24 sata dnevno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.