RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za povrat poreza na dohodak 428. 372 KM

Rok za predaju zahtjeva za povrat poreza na dohadak u Brčko distriktu je 28. februar. Za 2020. godinu predat je 1.781 zahtjev svih poreskih obveznika.

Direktorica Poreske uprave Brčko distrikta Tatjana Mihajlović pojasnila je da je do sada obrađeno oko 1.200 zahtjeva i dodala da će na ovaj način poreskim obveznicima biti isplaćeno ukupno 428.372 KM. Od ove sume 37.600 KM namijenjeno je za životno osiguranje, 25.680 KM za školovanje djece, 68.740 po osnovu kamate na stambeni kredit i 296.297 KM po osnovu ličnog odbitka poreskih obveznika.

Tatjana Mihajlović

Mihajlović je napomenula da se 1.079 zahtjeva za povrat poreza odnosi na lični odbitak poreskih obveznika, 274 zahtjeva je po osnovu životnog osiguranja, 116 po osnovu školovanja djece i 312 zahtjeva po osnovu stambenog kredita.

Do uvećanja ličnog odbitka dolazi kada poreski obveznik izdržava nekog od svojih članova, tj. bračnog partnera ili dijete do 27 godina starosti, kod uplate školarine djeteta, životnog osiguranja i kod uplate kamate na stambeni kredit kod kupovine prve nekretnine.

Prije izmjene Zakona o porezu na dohodak u Brčko distriktu iz juna 2020. godine, iznos za osnovni lični odbitak rezidenata poreskih obveznika Brčko distrikta iznosio je 300 KM, sada iznosi 500 KM, što je povoljnije za poreske obveznike.

Isplate se vrše kontinuirano, a ostalo je oko 400 zahtjeva za povrat poreza koji će biti obrađeni kako bi i preostali poreski obveznici bili isplaćeni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Од сада самостални предузетници захтјев за паушално опорезивање подносе лично

Vladimir Matijević

Наплата прихода Пореске управе у 2020. години 50% мања у односу на 2019. годину

Дејана Крстић

Brčko: Oko dva milijuna maraka za povrat poreza

Sandra Živković