RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Započeli terenski radovi na izgradnji vodovoda prema Rašljanima

Ovih dana nakon dvadesetak godina čekanja, kopanjem kanala, polaganjem vodovodnih cijevi i gradnjom rezervoara za vodu započinju terenski radovi na izgradnji vodovoda prema Rašljanima. Paralelno sa ovim aktivnostima izvode se radovi sanacije i uređenja gradske deponije i gradnja centra za upravljanje otpadom na lokalitetu Kladje.

Šef Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Majazudin Vehabović za Radio Brčko naveo je da je vrijednost gradnje novog vodovoda prema MZ Rašljani oko milion i 400.000 KM bez PDV-a, a rok za izvođenje radova je šest mjeseci, odnosno 180 radnih dana. On je kazao da se nada da će radovi biti završeni i prije ugovorenog roka tako da će mještani Rašljana, ali i ostala domaćinstva koja se nalaze uz ovaj vodovod dug oko 5,5 km dobiti kvalitetno, kontinuirano i trajno vodosnabdijevanje.

„Mi smo prilikom izrade projektne dokumentacije planirali da od rezervoara do asfaltnog puta prema Rašljanima povećamo profil cijevi tako da ukoliko bi trebala dodatna količina vode Maoči odatle mogli povući određenu količinu“, pojasnio je Vehabović.

Majazudin Vehabović

On je dalje naveo da je Odjel za komunalne poslove dobio odobrenje za građenje i sanaciju gradske deponije u MZ Ilićka gdje je u neposrednoj blizini gradske deponije napravljena i puštena u rad pretovarna stanica u kojoj će se utovarati smeće u specijalno za te namjene nabavljene prikolice koje su transportirane. On je naznačio da se za sada smeće transportira prema Crnom Vrhu u Zvorniku, a za ubuduće je planirana nova bliža destinacija za odvoz smeća sa ove deponije.

Kompletnim dovršetkom nove savremene gradske deponije smeća u Brčkom ostvarile bi se značajne finansijske uštede budućom bližom destinacijom za odvoz smeća, ali i stvorila mogućnost za kompletan odvoz smeća van Brčkog na dnevnoj bazi.

Vehabović je naveo da se na području Kladja, paralelno sa dva pomenuta projekta gradi novi centar za upravljanje otpadom. On je kazao da je već raspisan natječaj za izvođenje radova za snabdijevanje Kladja vodom, što je negdje oko tri kilometra dužinski, dok je licitirana vrijednost oko 370.000 KM bez PDV-a. U toku je potpisivanje ugovora sa izvođačem.

„I ovaj projekat gradnje centra za upravljanje otpadom u Brčko distriktu trebao bi biti završen u ovoj godini“, zaključio je Vehabović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.