RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Brčko: Završen seminar za šahovske sudije

Sportsko društvo „Bosona“ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine organizovalo je Seminar za šahovske sudije svih nivoa (klupskih, kantonalnih i saveznih) kojeg inicira Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine. U tehničkoj organizaciji učestvovao je i Šahovski klub Velemajstor Brčko.

Seminar je prvi puta održan u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, od 12. aprila do 14. aprila 2024. godine, u prostorijama BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. Ceremonija svečanog otvaranja, na kojoj su svim polaznicima uručene zahvalnice za učešće, održana je u subotu, 13. aprila 2024. godine.

Seminar je koncipiran iz dva dijela, prvi koji se odnosi na tematska predavanja i drugi na ispitni proces (pismeni i usmeni).

Polaznici su imali priliku slušati predavanja afirmisanih šahovskih sudija: Miralema Mirze, međunarodnog sudije, Bojana Zindašeka, međunarodnog sudije i Muharema Višnjića, saveznog sudije. Ispitna komisija sastavljena je od pomenutih sudija.

Predavanja je slušao 21 polaznik a ono što je ohrabrujuće kada je u pitanju afirmacija šaha u Bosni i Hercegovini jeste činjenica da je većina polaznika mlađe životne dobi. Po okončanju ispitnog procesa, Bosna i Hercegovina je bogatija za 21 šahovskog sudiju od čega su dvojica položili ispit saveznog nivoa, dok razliku čine novoproglašene sudije kantonalnih nivoa.

Seminar za šahovske sudije dio je aktivnosti Regionalnog šahovskog kampa za kadete Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Sportsko društvo “Bosona” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine povuklo je potez za afirmaciju šaha još jednim u nizu projekata ka stvaranju raznolikog sportskog ambijenta s posebnim naglaskom i težnjom da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine postane jedan od središta šahovskih manifestacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.