RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

BZK “Preporod” Brčko pokrenuo planinarsku sekciju

Foto: BZK Preporod Brčko

U nastojanju da promovišu zdrav način života i prirodne ljepote Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko pokrenula je planinarsku sekciju koja je okupila više od 60 članova i ljubitelja prirode.

Na objavljeni javni poziv se prijavio veliki broj građana raznih dobnih skupina koji su izrazili želju za planinarenjem, a zbog velikog broja zainteresovanih građana poziv ostaje i dalje otvoren za sve grupe i pojedince koji žele bio dio najnovije sekcije u BZK „Preporod“ Brčko. Do sada je realizovano nekoliko uspješnih planinarskih pohoda i pokaznih vježbi u kojima je učestvovao značajan broj članova, a u narednom periodu javnost će biti obaviještena o novim projektima.

„Učesnici će imati priliku u narednom periodu učiti o osnovama planinarenja, uključujući tehniku spuštanja užadima, osnovama prve pomoći, čitanja karte i orijentaciju u prirodi, a kroz predavanja i praktične radionice osposobit ćemo članove da sigurno istražuju planinarske staze i savladavaju izazove koje priroda može postaviti pred njih“, rekao je Ilhan Murguz, jedan od inicijatora ideje i voditelj planinarske sekcije.

S obzirom da su članovi planinarske sekcije različitih dobnih skupina, pohodi će biti prilagođeni prema njihovim mogućnostima, tako da će mlađi i sposobniji učesnici koji to žele, planinariti na zahtjevnijim stazama, dok će za starije čanove biti obezbijeđene lagane šetnje i sadržaji.

Trenutno na planinarenjima učesnici koriste svoju privatnu planinarsku opremu, a prema riječima Murguza u toku su aktivnosti na nabavci adekvatne opreme čime će dodatno ojačati kapacitete i resurse planinarske sekcije, a sve kako bi  članovi bili zaštićeni i sigurni na ekspedicijama. Pored svih nabrojanih aktivnosti radit će i na pošumljavanju, održavat će i obuke za spašavanje unesrećenih ljudi na nepristupačnim terenima, a pored toga bit će realizovano još mnoštvo zanimljivog i edukativnog sadržaja za sve generacije.

Iz planinarske sekcije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko pozivaju sve zaljubljenike u prirodu da im se pridruže na budućim planinarskih pohodima, i uz sve to steknu novo znanje, istraže prirodu i razviju životne vještine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.