RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Čelnici Distrikta poželjeli dobrodošlicu Džonatanu Menutiju, novom supervizoru za Brčko

Na dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH i supervizora za Brčko, umjesto Majkla Skenlana, danas je stupio takođe diplomata SAD-va Džonatan Menuti, koji se tokom ovog mjeseca već sastao sa čelnicima vlasti Brčko distrikta BiH. U ovom kontekstu zajednički imenitelj očekivanja čelnika brčanske vlasti: gradonačelnika Eseda Kadrića, predsjednika i potpredsjednika Skupštine Distrikta Siniše Milića i Ive Filipovića su da ne očekuju bilo kakav značajni zaokret u političkim pogledima, na razvoj i perspektive Distrikta. Takođe, čelnici ovdašnje vlasti od novog supervizora očekuju da pruži svu neophodnu podršku u popravljanju i izradi neophodne zakonodavne regulative kao i da kroz zajedničke napore svih, pojačaju ekonomski prosperitet Distrikta, a sve s ciljem stvaranja boljih uslova za  život stanovnika ovog područja.

„Imali smo priliku na nedavnom, takozvanom uvodnom sastanku ovdje u Brčkom razgovarati sa novim supervizorom i čuli smo da će se nastaviti kontinuitet posvećivanja pažnje Distriktu što nas je snažno obradovalo“, naglašava gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić. To bi praktično moglo značiti da kontinuitet saradnje sa novim supervizorom neće gubiti na dinamici u odnosu na njegovog prethodnika.

„Sada već bivši supervizor Majk Skenlan dolazio je gotovo svake sedmice u Brčko interesujući se za gotovo sve procese koji se odvijaju u Distriktu. Slutim da će i gospodin Menuti nastaviti u tom smjeru, odnosno održati jednu tjesnu i intenzivnu saradnju sa ovdašnjim zvaničnicima kao i predstavnicima najrazličitih institucija te vjerujem da ćemo iz jednog takvog odnosa i saradnje učiniti da sve bude na dobrobit stanovnika Distrikta“, naglašava Kadrić.

Gradonačelnik takođe smatra da je supervizor Menuti, kao diplomata koji dolazi iz SAD-a tradicionalno dobro upoznat sa svim aspektima područja na koje dolazi.

“Amerikanci kada šalju svoje diplomate, pokazalo se to kroz dosadašnju praksu, blagovremeno ih pripremaju. U tom smislu siguran sam da je Džonatan Menuti jako dobro informisan i da u tom smislu neće biti razloga za bilo kakav diskontinuitet. Siguran sam da će biti snažno nastavljena zajednička saradnja na ciljevima koje smo mi u Distriktu pred sebe postavili“, zaključio je gradonačelnik Esed Kadrić.

Podpredsjednik brčanske Skupštine Ivo Filipović gotovo u potpunosti dijeli razmišljanja i stavove gradonačenika uz opasku da se u odnosu OHR-a odnosno Kancelarije supervizora, prema Brčkom neće ništa značajno mjenjati.

 

„Mi kao čelnici vlasti spremni smo istrajno i odgovorno nastaviti sve započete procese što uključuje sve infrastrukturne projekte, ali i usvajanje neophodne zakonske regulative do jačanja brčanske privrede a u interesu popravljanja opšte pozicije u kojoj se nalaze stanovnici Distrikta“, naglasio je Filipović.

Ovo su samo promjene personalne prirode, koje ne donose izmjene političkog kursa i odnosa prema Distriktu smatra i predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić.

„Inače uspjeh jačanja saradnje i sa Kancelarijom supervizora, što se mene lično tiče, cijenim da će prije svega zavisiti od jednog izbalansiranog pristupa prema različitim interesima, koji evidentno postoje na prostoru Brčkog i moja su očekivanja da novi supervizor nastavi da pruža podršku realizaciji konkretnih, realnih infrastrukturnih projekata“, naglasio je Milić.

Predsjeddnik ovdašnje Skupštine takođe očekuje i podršku supervizora u poboljšanju pravnog ambijenta i procedura za donošenje  propisa.

„Moram isto tako, iskreno reći da se ja radujem trenutku kada će se mandat OHR-a na prostoru Distrikta i cijele BiH okončati, jer smatram da ćemo moći konstatovati da je Brčko, kao lokalna zajednica, ali i BiH u cjelini ostvarila napredak, onog momenta kada budemo u stanju da sami svoju sudbinu preuzmemo u vlastite ruke. U tom smislu se nadam i očekujem da je Džonatam Memuti posljednji supervizor za Brčko“, akcentirao je Siniša Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.