BrčkoInfoKom

Дан планете Земље обиљежен са ученицима основне школе у Буквику

Дан планете Земље обиљежава се сваке године 22. априла, са циљем подизања свијести цјелокупне свјетске популације о проблемима који се односе на глобално онечишћење животне средине, али и проналаска најбољих рјешења за њену заштиту.

Иако је идеја обиљежавања Дана планете Земље први пут представљена 1969. године, службено се обиљежава тек од 1992. године, када је на Конференцији Уједињених нација (УН) о животној средини и развоју у Рио де Женеиру усклађен дугорочни програм за промовисање одрживог развоја.

Данас се овај дан обиљежава у 190 земаља свијета, уз значајан ангажман бројних удружења за заштиту околине и природе.

Тема Дана планете Земље 2022. године била је “Инвестирај у нашу планету” и фокусирај се на посљедице климатских промјена на планети које већ сви осјећају, као и на напоре који се улажу у свијету у циљу њиховог ублажавања.

Поводом обиљежавања Дана планете Земље, представнице ЈП „Комунално Брчко“, Исмета Османовић, дипл. инжењер заштите на раду и животне средине, Ања Ђурић и Андреа Лазукић, приправнице на пословима из области заштите животне средине, кроз програм сарадње у области заштите животне средине, који ЈП „Комунално Брчко“ проводи са образовним установама у Брчко дистрикту БиХ, одржале су у ЈУ Тринаеста основна школа Буквик радионицу о теми “Селекција отпада кроз рад у школи”.

Представнице предузећа  угостили су директорица школе Сандра Лалић, са својим сарадницима и ученицима.

Осим овог пројекта, у претходном периду ЈП „Комунално Брчко“ реализовало је и пројекте у које су биле укључене све основне и средње школе Брчко дистрикта БиХ, и то:

  • пројекат “Компостирајмо заједно” од 2009-2013. године;
  • пројекат “Селекција отпада погодног за рециклажу“ у периоду од 2015 – 2016. године.

Након реализованог пројекта “Компостирајмо заједно ” ученици ове школе су наставили да одлажу биоразградиви отпад и производе хумус, а компостер у школском дворишту је и након завршетка пројекта у функцији, што показује резултате и одговорност свих учесника пројекта.

Кроз пројекат “Селекција отпада погодног за рециклажу,” ЈП „Комунално Брчко“ је средствима донатора из ЕУ фонда обезбједило посуде за селекцију отпада, које се и данас користе у овој школи за селекцију отпада, а током овог мјесеца је реализована и активност одвоза информатичке опреме – ЕЕ отпада, насталог у овој школи, а који је прослијеђен на даљу прераду, што показује колико су ученици и запосленици ЈУ Тринаеста основна школа Буквик одговорни према околини.

ЈП „Комунално Брчко“ ће и у наредном периоду интензивно сарађивати са грађанима кроз рад у групама, као и са представницима мјесних заједница и школских установа, на унапређењу заштите животне средине, управљању отпадом и селекцији отпада на мјесту настанка.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!