Brčko

Dan sjećanja Boderište: Njegovati svoje i uvažavati tuđe

U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ravne-Brčko jučer je u Boderištu svetom misom, opijelom i polaganjem vijenaca na spomeniku, obilježena 28. obljetnica stradanja branitelja Hrvatskog vijeća obrane i civila iz ovog mjesta.

Ivo Anđelović u ime organizatora podsjeća da je prije 28 godina na 8. ožujak pobijeno osam branitelja, te da za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.

„Na današnji dan prije 28. godina se desio težak udar na Boderište, gdje je u početnim položajima bilo naših osam poginulih branitelja, dvojica su bila zarobljena i odvedena u Brčko, kao i nekoliko civila. U popodnevnim satima uspjeli smo se reorganizirati i pružiti otpor, te se vratiti na početni položaj, neprijatelje istjerati iz Boderišta, tako da se mi danas sjećamo naših poginulih branitelja, koji su tada dali živote i svih branitelja 108. HVO brigade. Smatramo da i oni ljudi koji su tada poslani u Boderište da i njihove žrtve treba poštivati“, istaknuo je Anđelović.

 

Dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović ukazao je na značaj ovog datuma s aspekta prisjećanja i odavanja počasti, posebno kroz molitvu, uz poruku mira i suživota.

Filipović se ovom prigodom zahvalio svima koji su došli u velikom broju, osvrnuvši se posebno na provijed župnika u kojoj  je naglašeno kako svoje trebamo njegovati, a tuđe uvažavati.

Novinarima je izjavu dao i Amer Delić, član Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, učesnik rata i veteran Armije RBiH.

„Došli smo s mješovitom grupom biših pripadnika Vojske Republike Srpske, HVO-a , Armije RBiH i mirovnim aktivistima, kako bismo se pridružili našim prijateljima 108. HVO brigade Ravne-Brčko. S njima smo kako bismo podijelili  njihovu bol, ali isto tako kako bismo poslali univerzalnu poruku, a to je da trebamo uspostavljati nove odnose, izgrađene na međusobnom uvažavanju, te graditi povjerenje koje će sigurno nas dovesti do pravednijeg društva.

Vijence su na spomen obilježje osim predstavnika udruga položili i predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH Brčko distrikta, te izaslanstva iz nekoliko županija u BiH i Hrvatskoj kao i veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button