Brčko

Данас се обиљежава Међународни дан знаковних језика

У склопу Међународне седмице особа оштећеног слуха данас се обиљежава Међународни дан знаковних језика. Овај језик није универзалан и разликује се од мјеста до мјеста.

Особе оштећеног слуха још увијек нису рјешиле свој статус у дистрикту Брчко потврдила је једини судски тумач знаковног језика у Брчком Наташа Ђукић.

„Особе оштећеног слуха у Дистркту још увијек немају статус особа са инвалидитетом, као што је то у ентитетима Босне и Херцеговине, и то им представља велики проблем у обављању уобичајених активности“, истакла је Ђукић.

Широм свијета данас се обиљежава Међународни дан знаковних језика, али овај пут не и у дистрикту Брчко, због тога што је Удружење глувих и наглувих због недостатка финансисјких средстава и подршке локалне заједнице престало с радом.

Такође, Ђукић наводи да у Брчком не постоји ни Закон о употреби знаковног језика и особе оштећеног слуха су невидљиве у Брчком што им отежава свакодневно функционисање у друштву.

Људи ослабљеног слуха или они који су га потпуно изгубили, свакодневно се сусрећу с многим изазовима. Ђукић, је изнијела и један конкретан примјер из праксе са којим се проблемима суочавају глуве и наглуве особе на овим просторима.

„Програми на неким телевизијама нису прилагођени особама оштећеног слуха, а и те особе плаћају редовно РТВ претплату“, навела је Ђукић.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у нашој земљи има око 40.000 глувих или особа са оштећеним слухом, док је према подацима неких невладиних организација, овај број много већи.

Да подсјетимо, читање с усана саговорника, ношење слушног апарата или кориштење знаковног језика, само су неке од активности које увелико помажу особама оштећеног слуха у комуникацији и интеракцији с другима особама.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button