RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Deminiranje na području Distrikta teče predviđenom dinamikom

U sklopu projekta „Brčko bez mina“ koji za cilj ima do kraja 2024. godine očistiti sve minama i drugim eksplozivnim sredstvima kontaminirane površine Brčko Distrikta, operativno su završeni glavni radovi uklanjanja mina na minski sumnjivim površinama „Brčko Istok“ koji obuhvaća područja Dubravica Gornjih, Dubravica Donjih i selo Brezovo Polje i „Brčko Sjever I“ kojega čine Laništa, Marković Polje, Grbavica i Donji Vukšić.

„Ostale su neke stvari da se privedu kraju, završna procedura i završna dokumentacija, a zatim dobivanje certifikata od strane BH MAC-a, tako da ćemo naredna dva mjeseca imati imati oko 1.700.000 m2 površine oslobođene od mina, a što će biti certificirano i od strane Centra za uklanjanje od mina BIH“, kazao je za Radio Brčko koordinator za deminiranje Odjela za javnu sigurnost brčanske Vlade, Daniel Đurić.

U tijeku su i radovi na MSP projektu „Brčko Zapad“ na kome bi radovi trebali završiti do kraja tekuće godine.

„Trenutno su tri do četiri lokacije otvorene na tom projektu gdje imamo nekoliko manuelnih timova pasa i mašinskih timova koji rade“, dodaje Đurić.

Prema njegovim riječima, uskoro će biti raspisan i tender za tehničko izviđanje minski sumnjive površine gdje će biti kandidiran projekt od 113.000 m2 na površini Donje Skakave.

„Tako da mogu reći da smo u punom jeku što se tiče deminiranja da Brčko koristi potencijal koji smo primjetili u prošloj godini samom inicijativom Michaela Scanlana. Dvije najveće, najjače i najrespektabilnije firme kada je u pitanju humanitarno deminiranje u svijetu pa i u BiH upravo su u Brčko distriktu, tako da je naša inicijativa, koju smo pokrenuli prošle godine, ostvariva ukoliko se nastavi ovakva dinamika rada“, zaključio je Đurić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U toku deminerski radovi na lokaciji Ulice-Rahić-Bukovac

Mirsad Zahirović

Завршено деминирање терена којим је предвиђена изградња дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко

Radio Brčko

U toku deminiranje terena za dionicu autoputa Vukosavlje-Brčko

Radio Brčko