RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Distrikt domaćin pravobraniocima iz Federacije BiH

Brčko distrikt BiH, danas i sutra, domaćin je održavanja ovogodišnje prve sjednice Skupštine Udruženja pravobranilaca u Federaciji BiH.

Na početku sjednice, prisutnima se obratio Anto Domić gradonačelnik Distrikta, koji je istakao da mu je čast što je pozvan da pozdravi pravobranioce koji su se danas okupili u Brčkom, te da kroz razgovor sa njima čuje različite poglede na način rada pravobranilaca u postupanju po različitim predmetima.

Enisa Hrelja, predsjednica Udruženja pravobranilaca u Federaciji BiH, kazala je da ono dosta uspješno djeluje od 2000. godine, te broji oko 100 članova.

„Radimo na tome kako da unaprijedimo uopće vladavinu prava, tako i status pravobranilaca u našoj široj zajednici, a u sve u skladu sa kretanjima prema EU i modernom društvu“, istakla je Hrelja.

Prema programu, kako je Hrelja kazala, tema sjednice je uređenje statusa ovog udruženja, kao i razmjena iskustava članova ovog udruženja sa pravobraniocima Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH, o načinima i metodologiji rada koje primjenjuju u postupanju po različitim predmetima zaštite državnih imovinsko-finansijskih interesa.

Kada je riječ o pravobraniocima iz RS-a, Hrelja je naglasila da sa njima ovo udruženje ima odličnu saradnju, ističući da RS ima sasvim drugačiji ustroj, a da su se pravobranioci Brčko distrikta BiH Udruženju pravobranilaca FBiH pridružili još prošle godine na sjednici  održanoj na Vlašiću.

U sklopu programa odražavanja ove sjednice, Ilinka Gavrić, glavni pravobranilac Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH, u svom izlaganju prisutne je upoznala sa radom ove institucije.

„Zaista je dobra ideja da pravobranioci, počev od najvišeg nivoa, državnog, pa preko entitetskih do distriktovog nivoa, prije svega se druže, a kroz to druženje razmjenjuju svoja iskustva po pitanju rada i načina postupanja u sporovima u kojima se nerijetko nažalost traže enormni megalomanski iznosi. Predložit ću danas da ovi naši sastanci budu što je moguće češći, sa raznolikom sadržinom koja se dotiče naše nadležnosti, te da ukoliko je to moguće, u što bližoj budućnosti, animiramo i kolege sa državnog nivoa jer bi nam njihova iskustva bila od velikog značaja“, istakla je Gavrić.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.