RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Domić i Krepšićani našli rješenje! Pokrenuto izbacivanje vode u Tinju

Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić sastao se kasno večeras u Krepšiću sa stručnjacima za vodoprivredu, javnu sigurnost, ribarima, roniocima, te mještanima Krepšića i Vučilovca kako bi dogovorili strategiju ispuštanja vode iz poplavljenog područja u rijeku Savu. Mještani su mu rekli da ne žele da se probija nasip, što je bio također i njegov stav. Predložili su da se otvore šlajsovi na Tinji, te da se tako pokuša ispustiti voda.

Naime, u krepšiću postoje mehanički ustavi, takozvani šlajsovi. Mehanički otvor kojim se voda iz poplavljenog područja može odvesti u rijeku Tinju. Poslat je bager da pročisti put za bolje proticanje vode u rijeku Tinju. Kako nam javljaju mještani Krepšića, voda se sada velikom silinom istače kroz šlajzove i odlazi u Tinju. Nadaju se velikom učinku.

Domić je na pitanje mještana što činiti sa uklanjanjem uginule stoke kazao da sutra stiže specijalni kamion iz kafilerije Inđija koji će to prevesti u Inđiju i tamo spaliti.

Gradonačelnik Domić je na konferenciji za medije nakon današnje vanredne sjednice Vlade kazao da kod crpne stanice u Vučilovcu postoje dvije mehaničke ustave koje su široke po šest i visoke po osam metara. One kada se otvore prirodnim putem voda ističe u Savu. Kako razina rijeke Save pada, tako će se ubrzavati i isticanje vode koja se nalazi s druge strane nasipa. Razina vode na poplavljenom području trenutno je viša za šezdesetak centimetara od razine Save. To je kapacitet koji se prirodnim putem izlijeva kroz te ustave. Kako bude opadala razina Save tako će se ubrzavati isticanje vode sa poplavljenog područja. S obzirom da su tranformatori sa strujom na crpnoj stanici još pod vodom nemoguće je pokrenuti pumpe pa se traži alternativno rješenje za pokretanje izbacivanja vode na toj stanici.

slajz

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

U Nevolji Braca 22.05.2014. - 01:00 at 01:00

Zelim da se zahvalim svim osobama dobre volje koji su u ovom nesretnom vremenu ucinili nesto pozitivno i pomogli jedni drugima. HVALA vam od sveg srca, iako sam u Americi, suosjecam sa svima vama u ovoj nevolji i zelim da vam iskazem POSTOVANJE prema svima vama !!!
Jako sam PONOSAN sa vama sto pomazete jedni drugima.

Ova voda koja buja nas nedjeli ni na naciju ili religiju, na bogate niti siromasne , na vise obrazovane ili manje obrazovane, na one koji imaju dobar ili los posao , ili cak sta vise na one koji nemaju posao nikako, za ovu maniju od vode SVI SMO ISTI , ona nebira !!!

Mozda treba da se sjetimo TITOVIH rijeci i ideja , da samo zajednicki i udruzeni mozemo da se odbranimo i sacuvamo od svog zla koji nam prijeti na podrucju nama nase drage SFR JUGOSLAVIJE, ma koliko negi ne zele da priznaju to .

Kao sto vidimo, zajedno smo jaci. APELUJEM na sve nas da uzmemo momenat vremena i da IZVUCEMO POZITIVNU POENTU iz ove nevolje koja nas je sve sto se kaze OVAKO DzUTURE zadesila .

MOLIM VAS POMOZITE OSOBI PORED SEBE JER SAMO TAKO MOZETE POMOCI VASIMA KOJI NISU PORED VAS.

PONOSAN I ZAHVALAN STO U NAMA JOS UVIJEK POSTOJI HUMANOST !

Samir………..
Phoenix, ARIZONA

Kometari su zaključani.