RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Dr. Zijad Nišić: „Džamija na optuženičkoj klupi“

Stranka za Bosnu i Hercegovinu proslavlja 18. Rođendan. Tim povodom, Vijeće stranke za BiH u Brčko distriktu upriličilo je konferenciju za medije na kojoj su podsjetili na svoj dosadašnji rad i rezultate. Također su ukazali na aktualan politički problem u Distriktu u vezi neusvajanja regulacijskih planova zbog nesuglasica oko prijedloga za gradnju džamije u „Š“ naselju.

Iako stranka za Bosnu i Hercegovinu ima puno razloga govoriti o svom dosadašnjem radu i postignućima u Brčko distriktu, aktualni problem oko neusvajanja regulacijskih planova jučer u Skupštini baca u sjenu sve ostale teme, rekao je predsjednik Vijeća Stranke za BiH za Brčko distrikt, dr. Zijad Nišić. Ovaj politički problem on je naslovio kao „Džamija na optuženičkoj klupi“, jer se, kako je rekao, pokušava džamiju u „Š“ naselju personificirati kao krivca za neusvajanje 14 regulacijskih planova.

„Nažalost evo u Brčko distriktu se jasno i otvoreno onemogućava gradnja džamije, u gradu koji je bošnjački u istoj mjeri koliko i srpski, i hrvatski, i svih onih koji u njemu žive. Brčko distrikt je kao multietnička zajednica zaista rijedak, ako ne i jedini primjer, šampion u regiji u količini nerazumjevanja i netolerancije prema jednoj konfesiji. Ovo postaje standard i konstanta ponašanja prema Bošnjacima“, kazao je dr. Nišić.

Komunisti su 1954. Srušili džamiju u Brčkom na lokaciji današnje pošte, pokušavajući demotivirati prilazak vjeri, ali rezultat toga je bio da se i bez nje povećao broj vjernika, kazao je Nišić. On naglašava da džamija nije instrument ideološke borbe protiv drugih i drugačijih, nije isključivo obilježavanje vlastitog duhovnog teritorija, nije inat niti provokacija, nego izraz vjerskog osjećanja i simbol vjere.

zijad nisic

„Dakle, neprihvatljivo je bezgranično odlaganje gradnje džamije i obećanja po tipu da će se džamija graditi do petka i opet do petka. Zato ću i sa ovog mjesta zamoliti sve političke faktore, koji su sada najrelevantniji da omoguće i doprinesu razvoju vjerskih sloboda, koje su isto potrebne i Bošnjacima, i Srbima, i Hrvatima, Jevrejima i drugima i da tu slobodu svi zajedno pravimo i koristimo i štitimo“, poručio je dr. Nišić.

Govoreći o radu stranke u proteklih 18 godina, dr. Nišić je rekao da Stranka za BiH u kontinuitetu brani integritet, suverenitet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine, te da je upravo ta stranka deaktivirala mnoge bombe koje su trebale da razore ovu zemlju, poput „Butmirskog“ ili „Prudskog sporazuma“. Izdvojio je prošlu godinu kao najuspješniju u djelovanju stranke u Brčko distriktu. Potkrijepio je to tvrdnjama da su utjecali na izdvajanja sredstava za poticanje gospodarstva i poljoprivrede, odvajanje Javne zdravstvene ustanove, otvaranje gradskih bazena, klizališta i druge slične projekte.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.