RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Dragocjen i raznovrstan knjižni fond u bibliotekama brčanskih džamija

Medžlis Islamske zajednice Brčko podržava osnivanje biblioteka u sastavu džemata, tako da svaka džamija ima priručnu biblioteku. Ipak, tri džamije brčanskog Medžlisa ističu se od ostalih bogatstvom i raznovrsnošću svojih fondova.

Džamija u Gornjem Rahiću, džamija u Džematu Maoča Stara i Savska džamija u Brčkom u svom sastavu imaju biblioteke s vrlo dragocjenim i raznovrsnim knjižnim fondom, ističe glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa Gobeljić, dodavši da ukupan knjižni fond ovih triju biblioteka čini oko 10.000 bibliotečkih jedinica.

“Riječ je o knjižnom fondu različitog žanra, uglavnom tu dominira islamistika, ali ima puno historiografije, muslimanske kulturne baštine, periodike, zatim rječnika te prijevoda Kur’ana”, pojasnio je Gobeljić.

Ove biblioteke knjižne fondove obogaćuju donacijama i izdvajanjima novca iz redovnih prihoda džamija, ističe Gobeljić, dodajući da je njihovo formiranje u suglasju s islamskim načelima u kojima je obrazovanje obaveza pojedinca i zajednice.

“S tog aspekta, Medžlis Islamske zajednice dužan je poticati ljude na opće obrazovanje i s tim itekako ima veze osnivanje i ovih biblioteka”, potvrdio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Biblioteka “Husein ef. Kujundžić” u Rahićkoj džamiji postoji već 15 godina, pojašnjava predsjednik džemata Gornji Rahić Hamid Hasikić, akcentirajući da su se ove godine proširile i intenzivirale aktivnosti biblioteke.

“Mi konstantno unaprjeđujemo rad i obim broja knjiga. Biblioteka pored tog osnovnog djelovanja ima i segmente koji se šire, tako da smo izdali knjigu “Rahićki uspomenar”. A osim toga održali smo i dva naučna skupa, a treći je zakazan za naredni mjesec”, pojasnio je Hasikić.

Hasikić kaže da fond biblioteke obuhvata 5.000 knjiga, uključujući i lektire za osnovnu školu, dodajući da je u pripremi nabavka i dodatnih naslova za rahićke osnovce.

“Uz saradnju s profesorima iz osnovne škole planiramo nabaviti svu lektiru koja je neophodna za osnovnu školu. Već je faza tome pri kraju i tako da se učenici mogu učlaniti kod nas da podignu neophodnu lektiru”, dodao je Hasikić.

On na kraju ističe da su za sve dosadašnje rezultate biblioteke zaslužni vrijedni volonteri na čelu s bosanskohercegovačkim kulturologom porijeklom iz Rahića Enesom Kujundžićem.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Određen pritvor osumnjičenom Č.E. (24) za pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću

Radio Brčko

Brčko: Potvrđen pritvor muškarcu osumnjičenom za pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću

Radio Brčko

Brčko: Izlaznost u Brki, Gornjem Rahiću i Maoči oko 50 procenata

Mirsad Arnautović