RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Dug osiguranika iz Distrikta Fondu PIO RS-a oko 17, a Fondu PIO FBiH oko šest miliona maraka

U prostorijama Gradske vijećnice danas je upriličeno potpisivanje “Sporazuma o saradnji radi kontrole obračuna i naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje” između Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske.

Gradonačelnik Distrikta Anto Domić, kazao je da je nakon jednogodišnjeg intenzivnog rada, pronađen model i način kako da Brčko distrikt BiH dobije nadležnost, u smislu kontrole naplate doprinosa za mirovinsko osiguranje.

„ Napravili smo pravni osnov, i dalje ćemo nastaviti ovu priču preko Direkcije za finansije Distrikta koja ovim sporazumom dobija nadležnost za  kontrolu obračuna i uplata doprinosa za mirovinsko osiguranje u korist oba fonda“, dodao je Domić

Petar Đokić, ministar rada i boračko- invalidske zaštite RS, naglasio je da je Brčko distrikt zbog specifično-pravnog položaja, bio područje gdje Porezna uprava RS-a nije mogla da vrši nadzor i naplatu doprinosa.

„U Brčko distriktu imamo 10.198 osiguranika koji su registrovani pri Fondu PIO RS-a, i imamo 6.148 korisnika prava, odnosno penzionera. Ali imamo veliki problem, da uslijed neadekvatne naplate doprinosa, dug poreskih obveznika ili osiguranika danas prema Fondu PIO RS-a iznosi 16 miliona i 800.000 maraka“, istakao je Đokić.

Prema njegovim riječima, važan cilj Vlade RS-a je da kvalitetno vrši naplatu doprinosa od svih osiguranika u korist korisnika ovoga prava, da bi imali redovne i što veće penzije.

Kako je kazao gradonačelnik Domić, zbog tehničkih razloga, predstavnici Vlade FBiH nisu danas prisustvovali ovom sastanku, ali isti sporazum dostavljen na potpisivanje i Uredu premijera FBiH.

Mato Lučić, direktor brčanske Direkcije za finansije, dodao je da dug prema Poreznoj upravi FBiH iznosi između pet i šest miliona maraka.

Na konferenciji za novinare, rečeno je da će nakon objavljivljanja u službenom glasniku, ovaj sporazum odmah stupiti na snagu.

 

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.