Brčko

Evropski univerzitet u Brčkom upriličio deseti naučni skup ovoga puta na temu – Sigurnost i kvalitet hrane

U organizaciji Evropskog univerziteta u Brčkom je održava deseti međunarodni naučni skup na temu „Sigurnost i kvalitet hrane“. Dvadesetak naučnika iz zemalja regiona ali i Austrije i Njemačke, prezentirali su svoje radove čija je suština neophodnost uvođenja zdrave hrane u svakodnevni jelovnik.

„Vrlo je važno da na nivou regiona pa i cijele Evrope naučnici i na ovakvim skupovima usaglase stavove jer  sasvim je upitno šta mi kao građani konzumiramo pod hranom odnosno koliko je ta hrana zdrava, a koliko u suštini unosimo štetne stvari u naš organizam. Stoga od ovog skupa očekujem da kroz zaključke precizira šta je to minimum prije svega u proizvodnji pa i prodaji zdrave hrane stanovništvu“, rekao je domaćin skupa akademik profesor dr Nedeljko Stanković.

Volfgang Rombah doktor zdravstvene ekonomije iz Austrije posebno ukazuje na neohodnost očuvanja zdrave okoline naročito vode, pa i one morske jer iz plavih dubina stižu nam značajne količine hrane.

„Vrlo je važno u ovom kontekstu djelovati preventivno jer ono što u ovom trenutku kroz plodove mora jedemo ukazuje na zagađenost mora, tako da su neke morske ribe prakično otrov. Stoga ako pod hitno nešto ne promjenimo, ponajprije u zaštiti voda, može se desiti da ako jedete samo dva puta u sedmioci ribu, imate realne izglede da obolite od karcinoma“, naglasio je Rombah. Profesor dr Vesna Vučković sa Univerziteta „Adrijatik bar“ u Tivtu, Crna Gora, kaže da je vrlo važno da se podudare teorija i praksa i u ovoj oblasti, što objektivno nije čest slučaj.

“Upravo stoga smo prilikom izrade našnih radova konsultovali praktičare u proizvodnji i prpremanju zdrave hrane kako bi neki naši stavovi ili normativi koji nisu realno provodivi bili  uklonjeni“, naglasila je profesorka Vučković. U ime Vijeća ministara BiH, naučnom skupu je prisustvovao koordinator za javnu upravu profesor dr Ferid Otajagić, koji nije štedio riječi hvale za organizatora i učesnike skupa.

„Ono što je izuzetno važno na ovom skupu se govori na temelju struke bez primjesa politike, što treba da bude obrazac i za sve slične skupove u cijeloj BiH“, akcentirao je Otajagić. Svi danas prezentirani naučni radovi te zaključci sa ovog skupa biće štampani u stručnom Zborniku radova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button