RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Halloween danas obilježen u Brčkom (Foto)

Po uzoru na obilježavanje praznika Halloween odnosno Noći vještica u zemljama SAD-a, Kanade i Australije, ovaj praznik je, u organizaciji vrtića “Vozić osmjeha”, obilježen i u Brčkom.

Noć vještica ili Halloween (Hallowe'en) je noć uoči Svih svetih, 31. listopada, a mališani “Vozića osmjeha” obilježili su ga tokom današnjeg dana i prije praznika.

Hallowe'en je zapravo skraćenica od All Hallows’ Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih Svetih).

Slavi se, prije svega, u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu.

Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je, prema katoličkim službenicima, poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih.

Svetkovina je nastala na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o’-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana.

Izvor teksta: Wikipedia

Foto: I. Pirić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U kostimu Jokera iz Batmana terorizirao putnike u vozu u Tokiju, 10 povrijeđenih

Radio Brčko