RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Haris Salkić iz Brčkog – prvi u BiH koji će pokrenut kompaniju za proizvodnju robotske ruke

Haris Salkić iz Brčkog, prvi je pobjednik takmičenja u poslovnim idejama SBF (Sarajevo Business Forum) Start-Up Challenge koje organizuje BBI banka u saradnji sa televizijom Hayat i partnerima. Student Mašinskog fakulteta u Sarajevu, te predstavnik Kluba robotike ove visokoškolske ustanove i član CGPdesign tima dobio je najbolje ocjene stručnog žirija i postao prvi pobjednik serijala u takmičenju poslovnim idejama.

Nagradu u vrijednosti od 33. 000 KM obezbijedili su BBI banka, TV Hayat, Fondacija Mozaik i RSG radio.

„Planiram ostati u Bosni i Hercegovini i pokrenuti ovu kompaniju, te nastaviti razvijati ovaj proizvod, a i pokretati nove projekte u kompaniji. Želim da ovo postane primjer i motivacija za mlade da pokrenu vlastite biznise i da ostanu u našoj domovini Bosni i Hercegovini“, kaže Haris Salkić.

U njegovom timu bila je i mlađa sestra Samra, a predstavili su projekat izrade robotske ruke. Robotikom se počeo baviti u srednjoj školi i već tada su njegovi projekti osvajali prva mjesta na državnim takmičenjima.

„Prije nekoliko mjeseci sam počeo raditi na novom projektu, tj. robotskoj ruci HAS_One, koju sam lično dizajnirao i koja je namijenjena primjeni u praktičnoj nastavi, obukama i prezentacijama. Sa tim su bili upoznati i asistenti na mom fakultetu, a upravo jedan od njih, dr. Adis Muminović me obavijestio o ovom takmičenju i preporučio mi da se prijavim. Ja sam se prijavio sa idejom da osnujem kompaniju HAS Robotics koja će se baviti serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, prvu tog tipa u Bosni i Hercegovini“, kaže Salkić.

Cilj takmičenja SBF Start-Up Challenge je pružiti mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis. Vrijednost nagradnog fonda za jednu emisiju iznosi od 33.000KM, a osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju.

Pobjednički timovi će imati priliku prisustvovati i predstaviti svoje poslovne planove i ideje potencijalnim investitorima iz zemlje i inostranstva na jubilarnom 10. Sarajevo Business Forumu (SBF) 2019 koji će se održati od 17. do 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu naše države.

Foto: FB Haris Salkić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.