RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Igor Babić: Bez problema ćemo dokazati reprezentativnost Sindikata Brčko distrikta BiH

Delegacija brčanskog Sindikata u razgovorima sa šefom resornog Odjeljenja brčanske Vlade izanalizirala sve zakonske preduslove za dobijanje takozvane „reprezentativnosti“, kako bi mogla nastaviti aktivnosti na izradi i usaglašavanju teksta Opšteg kolektivnog ugovora u Distriktu.

„Veoma nam je važno da ispunjavamo uslove koje zakon predviđa kada je riječ o reprezentativnosti Sindikata, a to je prije svega masovnost, odnosno 20 članstva koje je sindikalno uvezano, a dolazi iz jedne oblasti, odnosno privredne grane“, rekao je predsjednik Sindikata Distrikta Igor Babić, dodavši da će dokumentaciju koja potvrđuje masovnost članstva Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge građanima dostaviti već naredne sedmice.

Kako u brčanskom Sindikatu nemaju dilemu, oko toga jesu li ili ne reprezentativni Sindikat Distrikta, intenzivno rade i na prijedlogu Opšteg kolektivnog ugovora o radu, kojim će se precizirati odtredbe iz radno-pravne oblasti.

„Ono što je u ovom segmentu važno, jeste da ćemo učiniti sve kako bi radnici dobili i pravo na regres, što je inače jedno od ranije regulisanih prava, a ukinuto je sa početkom funkcionisanja Distrikta“, naglasio je Babić.

Brčanska Vlada i Sindikat svoje radne verzije Opšteg kolektivnog ugovora trebale bi završiti do konca narednog mjeseca, kada će početi najdirektnija usaglašavanja, a konačna verzija bi trebala biti dogovorena do konca oktobra.

„Tada bi Opšti kolektivni ugovor o radu u Distriktu trebao biti proslijeđen na analizu u brčansku Skupštinu, a zastupnici bi ga trebali usvojiti najkasnije tokom decembra, kako bi od početka naredne godine bio u primjeni“ , zaključio je predsjednik Sindikata Distrikta Igor Babić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!