RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Intenzivan rad organa na slučaju stradanja A. S. i njene maloljetne kćerke

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH intenzivno sprovodi istragu protiv A. H. (21) zbog sumnje da je 27. avgusta ove godine u Brčkom izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj su kao pješakinje smrtno stradale A. S. i njena maloljetna kćer. U istrazi koju je otvorilo po prijavi ove teške saobraćajne nezgode, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom distrikta BiH sprovelo skoro sve istražne radnje potrebne za njeno rasvjetljavanje i utvrđivanje krivične odgovornosti vozača A. H. Po obavljenom saobraćajnom vještačenju, koje je prije nekoliko dana povjereno Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada, bit će donesena tužilačka odluka o ovom slučaju.

Podsjetimo, A. H. je osumnjičen je da je 27.08.2023. godine, oko 20,00 časova, u ulici Mostarska, upravljajući putničkim motornim vozilom marke „Ford Fokus“, krećući se iz pravca grada u pravcu naselja Brod, neposredno poslije skretanja za naselje Rijeke, kršenjem saobraćajnih propisa udarom vozila prouzrokovao smrt dviju pješakinja. Kako se navodi u naredbi za provođenje istrage, znajući da je maksimalna dozvoljena brzina na toj dionici puta 60 km/h, te da je dužan prilagoditi brzinu vidljivosti i atomosferskim prilikama, kao i saobraćajnim znacima na putu, tako da vozilo u slučaju potrebe može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju može predvidjeti, A. H. nije obratio pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz. Kako se sumnja, on se kretao brzinom od preko 80 km/h, kada su pješakinje A. S. i njena maloljetna kćerka prelazile kolovoz u blizini svoje kuće, van pješačkog prelaza, te je čeonim dijelom vozila ostvario kontakt s njima prouzrokujući njihovu smrt. Sve okolnosti ove teške saobraćajne nezgode definitivno će se razjasniti tužilačkom odlukom, nakon vještačanja po vještaku saobraćajne struke koje je ovo tužilaštvo, pošto je pribavilo potrebne materijale za vještačenje, povjerilo Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada.

Vozač A. H. osumnjičen je da se kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovao smrt dvije osobe, čime bi učinio krivično djelo Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja (iz člana 330 stav (2) u vezi sa članom 326 stav (1)  Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od najmanje godinu dana, pri čemu zakonski maksimum ove vrste kazne iznosi dvadeset godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.