RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ispravnost prehrambenih proizvoda u Distriktu zadovoljavajuća

Glavni inspektor u Inspektoratu Brčko distrikta BiH Zoran Gajić je kazao da je, nakon izvršene kontrole zdravstvene ispravnosti hrane i pića u distriktu Brčko, stanje zadovoljavajuće. Gajić kaže da je, tijekom proljeća kada je vršena kontrola zdravstvene ispravnosti voća i povrća, utvrđeno da u tim proizvodima nije bilo pesticida.

U proteklim ljetnim vrućim danima vršena je kontrola gljiva, mlijeka, šljive kao i četrnaest drugih prehrambenih artikala među kojima i devet uzoraka sladoleda na mikrobiološka ispitivanja, zatim svježe cijeđenih sokova, sjemena bundeva i kukuruza kokičara na mikrotoksine, gdje je kontrola pokazala ispravnost tih proizvoda.

Na druge prehrambene proizvode poput meda i ribe vršene su analize na pesticide, radio-mikluide i teške metale gdje je pokazano da nema navedenih elemenata ni u ribi niti antibiotika u uzetim uzorcima meda. Pododjel za javno zdravstvo Brčko distrikta je u srpnju mjesecu vršio analize gdje je potvrđeno da nije bilo bakterija u prehrambenim proizvodima. Osim unutarnje, kontrola je vršena i na unutarnjim mjestima carinjenja prigodom uvoza iz drugih zemalja i na graničnim prijelazima nije pronađen niti jedan neispravan proizvod.

Inspektor Gajić je još istaknuo da nije bilo prijava od strane građana na neispravnost proizvoda, tako da inspekcija po tom pitanju nije imala postupanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.