RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Izjava Siniše Milića, gradonačelnika Brčko distrikta BiH, povodom Dana pobjede nad fašizmom

Deveti maj, koji slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom, vjerovatno je najznačajniji dan u modernoj historiji čovječanstva. Da nije pobijeđena ta pošast, ovog 9. maja, dakle 75 godina nakon što su njemačke trupe potpisale bezuslovnu kapitulaciju, svijet bi, siguran sam, izgledao sasvim drugačije.

Demokratske vrijednosti, koje nakon pobjede nad silama zla baštini najveći dio čovječanstva,  bez tog datuma predstavljale bi daleki san brojnih naraštaja. Surovost kojom se fašizam 40-tih godina prošlog vijeka sručio na slobodoljubivi svijet pokazuje koliko su generacije koje su se suprotstavile fašističkim falangama bile hrabre i odlučne da slave pobjedu. Zbog toga se današnje, ali i sve buduće generacije s dužnim poštovanjem zauvijek trebaju sjećati pobjednika nad fašizmom.

Njihovi nadljudski napori predstavljaju putokaz modernom čovječanstvu kako se, uz sve nedostatke koje raznolikost današnjeg svijeta sa sobom neminovno donosi, brani i gradi pravedniji i humaniji svijet. To su sigurno imali u vidu i oni koji su 9. maj proglasili za Dan Evrope.

 

Gradonačelnik

Mr. sc. Siniša Milić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.