RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Izlila se riječica Lomnica – mještani iz sela izlaze traktorom

Usljed obilne kiše u posljednih nekoliko dana, riječica Lomnica izlila se noćas iz korita i potopila oko kilometar i po puta u selu Drenova pored mjesta Krepšić koje se nalazi nadomak Brčkog.

Zbog toga je osam stalno naseljenih i još petnaestak porodica, koje su iz inostranstva došle u rodno selo da proslave Uskrs, ostalo odsječeno od glavnog puta. Zbog dubine izlivene vode od oko 1, 2 metra nisu u mogućnosti da pješke ili autima odu bar do obližnje trgovine u Krepšić, pa su im zato u pomoć priskočile komšije iz ovog susjednog mjesta koji su ih, tokom današnjeg dana, prevozili traktorom i prikolicom. Na taj način su im pomogli da urade neke od obaveza koje su imali. Prije izlijevanja riječice Lomnice, Drenovljani koji su doputovali iz inostranstva su sada zarobljeni u selu i ako se voda ne povuče, ne znaju kako će se, nakon praznika, vratiti na posao.

Ističući da mještani nisu puno zabrinuti jer se nadaju brzom povlačenju vode, Josip Miškić koji radi u Njemačkoj kaže da je ovo dugogodišnji problem o kome se ranije raspravljalo i pokušavalo naći rješenje.

„Uprkos svemu ovome uspijevamo da se snađemo, a u tome nam puno pomažu komšije iz Krepšića. Najvažnije je da voda nije zahvatila kuće. Volimo svoje rodno mjesto i radujemo se proslavi Uskrsa pa nismo puno zabrinuti dok se nalazimo ovdje. Međutim, brige će nastati ako se voda ne bude povukla, a moramo da se vratimo u inostranstvo i nastavimo raditi“, rekao je mještanin Miškić.

Ranije su tražili, kako ističe, skromnu pomoć od Vlade Brčko distrikta u smislu da im se obezbijedi bar obični čamac na slabiji pogon kako bi mogli da dođu do susjednog sela. Dobili su, kaže, prije tri do četiri godine, čamac velikih gabarita koji nije mogao da plovi seoskim kanalima i nekoliko čizama tzv. ribarica koje im ne mogu puno pomoći. Miškić naglašava da bi, u obliku privremenog rješenja, mogla da pomogne izgradnja izdignute staze pored seoskog puta, a trajno rješenje bi bila izgradnja nasipa i regulacija korita riječice Lomnice o čemu je ranijih godina bilo riječi, ali do sada se ništa od toga nije uradilo.

Drenova je hrvatsko povratničko naselje na području distrikta u kojem je, od 44, obnovljeno 28 kuća, a većina stanovnika koji se nalaze u inostranstvu planira da se vrati u svoje rodno mjesto.

Pogledajte video

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

DPB 23.04.2014. - 19:24 at 19:24

Vec nekoliko desetljeca stanovnici sela pokraj rijeke Tinje(vecinom hrvatskih) i njenih pritoka dobivaju od politicara isprazna obecanja da ce se problem poplava rijesiti.Ovo je jedino slivno podrucje u BiH koje u duzini 42 km nije rijeseno izgradnjom nasipa koji bi sprijecili ugrozavanje stanovnika,zemljista i objekata,kod skoro svake obilnije kise ili otapanja snijega.Iako je jos 2006 izdvojeno 600.000KM iz proracuna Brcko distrikta za ovu namjenu do danas se ne vidi nikakav pomak ni nakana da se ovaj problem masovnih katastrofa rijesi.Osjetite samo djelic atmosfere katastrofalnih poplava kojih je ponekad i do 15 godisnje.

Kometari su zaključani.