RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

JP „Komunalno Brčko“ i d.d. BIMAL : Počinje distribucija 180.000 litara vode za piće

Fabrika za proizvodnju ulja „BIMAL“ d.d i javno preduzeće „Komunalno Brčko“ sarađuju sa lokalnim vlastima Brčko distrikta BiH od početka nastale situacija sa nadolaskom plavnog talasa. Za potrebe snabdijevanja stanovništva pitkom vodom „BIMAL“ d.d. u svojim pogonima duva kanistere od 10 l a od petka, 16.05.2014. godine, u koordinisanoj akciji fabrike „BIMAL“ i JP „Komunalno Brčko“ kanisteri se pune pitkom vodom sa kojima se snabdijeva područje Brčkog i okoline. U ukupnoj akciji od petka je pripremljeno 180.000 litara vode za piće odnosno 18.000 kanistera od 10 l i sukcesivno se isporučuju najugroženijim područjima Brčkog, Šamca, Modriče, Doboja, Maglaja i Orašja.

Jedina fabrika za proizvodnju ulja u Bosni i Hercegovini BIMAL i jedina rafinerija šećera STUDEN-AGRANA su se od početka nastale situacije sa poplavama aktivno uključile u cilju minimiziranja posljedica poplava. Službi civilne zaštite su dostavljeni „big bag-ovi“, velike vreće od 1.000 kg koje se koriste za transport šećera a sada napunjene pijeskom koriste se za zaštitu nasipa na rijeci Savi. Takođe, pokrenuto je niz aktivnosti u cilju snabdijevanje najugroženih područja šire okoline, prije svega vodom i osnovnim prehrambenim proizvodima, uljem, brašnom i šećerom.

Javno preduzeće „Komunalno Brčko” sa svojim radnim jedinicama „Elektrodistribucija”, „Vodovod i kanalizacija” i „Čistoća“ aktivno učestvuje u saniranju problema uzrokovanih poplavama, bujicama i odronima zemlje. Takođe, ekipe JPK su mobilne i na terenu 24 h kako bi omogućili snabdijevanje električnom energijom i vodom.

Fabrika ulja „BIMAL“, rafinerija šećera „STUDEN-AGRANA“ i JP „Komunalno Brčko“ će nastaviti sa akcijama usmjerenim na pomoć ugroženim područjima a cilju što brže sanacije i otklanjanja posljedica poplave.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.