RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

JP “Komunalno” preuzelo isplatu štete za ugriz pasa lutalica

U posljednje vrijeme povećan je broj pasa lutalica na ulicama Brčko distrikta. Šefica Sektora za zbirnjavanje napuštenih životinja, pri JP ‘Komunalno’, Željka Tomić, ističe kako su razlog tomu nesavjesni vlasnici koji napuštaju svoje pse te samim time stvaraju problem lokalnoj zajednici u kojoj živimo.

U brčanskom Azilu za pse nalazi se preko 350 pasa te su kapaciteti punjeni. Iz JP ‘Komunalno’ ističu kako iz tog razloga ne mogu intenzivno raditi na obavljanju prikupljanja pasa lutalica te ih prikupljaju samo iz područja gdje je to zaista potrebno i urgentno, kao što su dječji vrtići i dvorišta škola. Dodaju kako poduzeće ne može snositi i odgovornost za probleme koje kreiraju nesavjesni vlasnici pasa.

Tomić je naglasila kako je izmjenom Zakona o komunalnim djelatnostima i stupanjem Pravilnika na snagu prije četiri mjeseca, odgovornost za isplate šteta građanima kojima su psi lutalice nanijeli ugrize, preuzelo JP ‘Komunalno’.

„Napušteni psi su istraumirani, dezorijentirani i pod stresom i ne može se očekivati ništa drugo nego da takvi psi prave materijalne štete u domaćinstvima, pogotovo kada su u potrazi za hranom, te napadaju fizička lica. U posljednja četiri mjeseca u JP ‘Komunalno’ imali smo šest prijavljenih napada pasa lutalica na fizička lica i svih šest je završeno u rekordnom vremenu, te im je isplaćena odšteta u pojedinačnom iznosu od 900 KM“, rekla je Tomić.

Na području Brčko distrikta u tijeku je redovna besplatna akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće. Predstojnik Pododjela za veterinarstvo u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, Stevan Radić ističe kako je cijepljenje pasa obavezno prema zakonskim propisima, te je apelirao svim građanima koji imaju pse da dođu u Veterinarsku službu i izvrše ovu dužnost.

Prema njegovim riječima, godišnje se cijepi preko 3.000 životinja na našim područjima, a posljednih godina nije bilo slučajeva oboljelih od bjesnoće.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Online izložba pasa u Brčkom uskoro

Radio Brčko

JP “Komunalno Brčko”: Iznalaženjem dodatnih poslova do povećanja prihoda preduzeća

Radio Brčko

Servisne informacije za srijedu 24.3.2021. godine

Radio Brčko