BrčkoKultura

Kazališna susretanja nastavljena promocijom časopisa „Život“

Kazališni susreti Brčko distrikt BiH i ove godine obogaćeni su pratećim programom, između ostalog i promocijom časopisa za književnost i kulturu „Život“, časopisa s dugom poviješću, bogatog sadržaja i poznatim imenima književne scene. 

O izdanju časopisa za književnost i kulturu govorila su uvažena imena, koja su radila na izdanju i uredništvu ovoga časopisa, te na promociji inovativnih strujanja u svijetu pisane riječi. Tako je Almir Bašović, glavni i odgovorni urednik istaknuo da su u prvom dvobroju predstavljeni: suvremena palestinska književnost, pisac Ilija Trojanov i njegova poetska razmišljanja. Tu je i suvremena crnogorska književnost i njena poznatija imena. U drugom dvobroju Bašović i Vahidin Preljević, urednik i jedan od predstavljača časopisa „Život“, osvrnuli su se na Sarajevske dane poezije, ali i na nazaobilazne prikaze i prijevode, kao sastavne dijelove svakog časopisa za književnost i kulturu.

Preljević je naglasio da je u prvom dvobroju mnogo kvalitetnih tekstova, između ostalog i onaj posvećen djelu Tvrtku Kulenoviću, koji nas je nedavno napustio, dok je u drugom dvobroju u prikazu o Sarajevskim danima poezije predstavljen ovogodišnji laureat Milorad Popović.

Časopis „Život“ je jedan od naših najkvalitetnijih časopisa s dugogodišnjom tradicijom, gdje su uvrštena imena umjetnika ne samo našega podneblja, nego i šire, te suvremena bh.proza i poezija, književnost i novi mediji, prikazi i osvrti na književne tekstove.

Časopisi su uistinu kulturalni mostovi, njihova promotivnost povezuje ljude kojima je književnost i svi njeni žanrovi važni. Tim mostom prolaze i oni s interesima i ljubavlju prema drugim oblicima kulture i umjetnosti kojom čovjek uvijek nastoji sačuvati prošlost, boraviti u sadašnjosti te graditi bolja polja neizvjesne nam budućnosti. Iako smo, prema motu ovogodišnjih susreta, zatočeni u prošlosti, i časopisi ju interpretiraju na način da se nešto iz sadašnjeg života trajno zabilježi i upiše u povijest, novim generacijama, kao poklik onoga što je minulo i više se nikad ne vraća .

Ostaje nam da se radujemo narednom broju ovoga časopisa jer će, kako je istaknuo Bašović, i u njemu čekati na nas još dobrih sadržaja, između ostalog, i uvid u afričku književnost te u djelo Saše Stanišića, dobitnika najveće Njemačke nagrade za književnost.

Na koncu, književnik i prevoditelj Žarko Milenić, kao jedan od predstavljača „Života“, poručuje da je i Brčko zrcalo malih i velikih gradova, svrstan među ostale svjetske gradove u kojima lijepa pisana riječ traje i istrajava.

Naredne promocije časopisa „Život“ su u Zagrebu, Beogradu, Podgorici i u Švedskoj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button