RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Komentar na presudu Osmanu Osmanoviću: „Ko je sljedeći?“

U suprotnosti sa svim međunarodnim zakonima, poveljama, konvencijama i sporazumima, srbijanske vlasti su u novembru 2019. godine lišile slobode na graničnom prijelazu Srijemska Rača bez osnove hapšenja, potjernice ili barem otvorenog slučaja pred istražnim organima – Osmana Osmanovića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Naknadno je kao razlog hapšenja navedeno da se Osmanović tereti za navodne ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti u nepostojećem logoru u Gornjem Rahiću. Sve ovo je spomenuto jedino u naučno-fantastičnom i fantomskom „spisku“ – maštovitoj kreaciji Dokumentacionog centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

I tada smo, kao i sada, bili zapanjeni nebuloznim postupanjima koja se provode u pravosudnim organima Republike Srbije – Osman Osmanović je po hapšenju smješten, ne u pritvorske jedinice nego direktno u zatvor, a optužnica je podignuta tek tri mjeseca kasnije pri čemu ni advokatu optuženog nije saopćeno niti dostavljeno bilo šta na šta bi se moglo primijeniti svim zakonima demokratskih država, ili onih koje se tako predstavljaju, sredstvo pravnog lijeka. Još veći apsurd se odigrao kada je na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje je stvarno i mjesno nadležno da poduzima procesne radnje u svim stvarima, pa i pitanjima počinjenja eventalnih ratnih zločina, na teritoriji Bosne i Hercegovine i to od strane njenih građana, da Osman Osmanović bude izručen u Bosnu i Hercegovinu, odgovoreno negativno uz žalosno nepostojane razloge i tvrdnje bez uporišta u materijalno-dokaznom smislu. Hapšenje i procesuiranje Osmana Osmanovića, građanina Bosne i Hercegovine, od strane Republike Srbije, za pitanje navodno počinjenog djela ratnog zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine, te odbijanje izručenja stvarno i mjesno nadležnim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, predstavlja u svakom smislu udar na suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine i grubo uplitanje u njene unutrašnje poslove.

O serijskim svjedočenjima određenih svjedoka i fantomskom spisku od 580 stranica koje je manji bosanskohercegovački entitet predstavio kao dokument već smo u našim saopćenjima govorili, kao i o nevjerovatnoj situaciji da susjedna država postupa po istom iako on ne predstavlja nikakav zvanični i vjerodostojni dokument države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Više je puta potvrđena namjera autora da se prljanjem imena časnih pripadnika odbrambenih snaga Republike Bosne i Hercegovine pokuša izjednačiti žrtva sa agresorom nivelacijom broja optuženih pripadnika agresorskih jedinica sa brojem pripadnika jedinica odbrane Bosne i Hercegovine. Dakle, nastavlja se čišćenje započeto devedesetih godina u ovom mirnodopskom periodu, i danas nošeno velikodržavnim ideologijama podgrijavano redovno ratnohuškačkim retorikama pojedinih lidera i tekstovima režimskih medija.

S velikim nezadovoljstvom, ali, nažalost, nimalo iznenađeni, uzme li se sve gore u obzir, primljena je vijest da je prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu Osman Osmanović, bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, osuđen na pet godina zatvora. Šamar je to u lice ionako slijepe pravde kada nenadležna institucija donosi neutemeljenu i materijalno nepotkrijepljenu presudu, proces kakvog bi se i Kafka zastidio. Uz sve to, Srbija je presudama međunarodnih sudova u Hagu u više procesa označena kao agresor te je potpisnica Mirovnog sporazuma u Daytonu (a ne garant!), koja dopušta optuženim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđenim ratnim zločincima da slobodno žive i rade na njenoj teritoriji, zaštićeni i sistemom pravosuđa i od  strane srbijanskih vlasti.

Apelujemo na sve nadležne institucije da hitno obnove sve zahtjeve za izručenje i ustupanje predmeta Osmana Osmanovića bosanskohercegovačkim institucijama, posebno na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine.

Danas Osman Osmanović, sutra neko drugi, nepravedno ukaljanog imena u montiranim procesima.

Na koncu, ponavljamo da se još uvijek nadamo da će nadležne institucije, a prije svega Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, napokon, dvadeset osam godina poslije okončanja ratnih dejstava, eliminacijom i sankcionisanjem nevjerodostojnih, serijskih i profesionalnih svjedoka, koji, očito je služe za podmirivanje dugova u brojkama, vratiti u procese za ratne zločine vladavinu prava i zakona, koja je neophodna da bi se napokon iznijela istina, ko je stvarna žrtva a ko agresor i nosilac velikodržavnih ideologija temeljenih na nestanku drugih naroda.

Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i UG “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan” Brčko distrikt BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Osman Osmanović osuđen na pet godina zatvora

Radio Brčko

Sarajevo: Danas izricanje presude Sanjinu Sefiću

Radio Brčko

Brčko: Ćazim Dačaj osuđen na četiri godine zatvora

Radio Brčko