RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Komisija za ljudska prava brčanske Skupštine: Prioritet izmjene i dopune Zakona o diječijoj zaštiti Distrikta

Jedna od najznačajnijih aktivnosti Komisije za ljudska prava brčanske Skupštine u minulom periodu jeste izmjena Zakona o diječijoj zaštiti, po kojem se obavezno redovno pohađanje osnovne škole, vezuje uz pravo na dječiji doplatak.

“Ova naša aktivnost odnosno izmjene Zakona koje je usvojila Skupština donijele su pozitivne pomake u praksi jer je broj učenika koji izostaju sa nastave u osnovnim skolama značajno smanjen“, istakla je predsjednica komisije i zastupnica Socijalističke partije u Skupštini Milijana Simić.

Naredni zadatak pomenutog skupštinskog tijela je kroz Zakon izboriti pravo da sva djeca u Distriktu, bez obzira na materijalni status roditelja imaju pravo na novčani dodatak.

„Upravo osiguravanje ravnopravnosti svih dječaka i djevojčica u Distriktu, kad je novčana naknada odnosno dječiji dodatak u pitanju je ono na čemu ću insitirati i vjerujem kroz Zakon osigurati da dječiji doplatak, bez obzira na socijalni status, dobije svako dijete u Distriktu“, zaključila je predsjednica Komisije ljudska prava brčanske Skupštine Milijana Simić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.