RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Komunalno Brčko: Počeo besplatan odvoz krupnog otpada

Javno preduzeće „Komunalno Brčko“ tokom ovog mjeseca organizuje drugu ovogodišnju besplatnu akciju prikupljanja i odvoza kabastog i krupnog otpada sa područja Distrikta. Iz ovog preduzeća apeluju na građane da iskoriste ovu akciju te da se besplatno riješe kabastog otpada iz svojih domaćinstava.

Ova aktivnost, u skladu sa odobrenim planom, provodi se u periodu od 02. – 31. oktobra 2023. godine.

Krupnim otpadom smatraju se čvrsti otpaci koji nastaju u stanovima, poslovnim prostorijama i slično, a koji se po svojoj veličini, količini ili postanku ne smatraju kućnim smećem, a naročito: kućanski aparati, namještaj, sanitarni uređaji i slično, istakao je Mario Krndelj v.d šefa Radne jedinice Čistoća u ovom preduzeću.

Foto: Mirsad Arnautović

Zaposlenici ove radne jedinice  će svakodnevno, u skladu sa planom odvoza dva puta tokom ovog mjeseca obići sve mjesne zajednice i lokacije predviđene za odlaganje otpada. Krndelj ističe da nažalost veliki broj nesavjesnih građana tokom cijele godine odlaže krupni i kabasti otpad na raznim lokacijama na području Brčko distrikta te na taj način stvaraju mini divlje deponije koje po nalogu inspekcije, uposlenici komunalnog moraju uklanjati. Za ovo je potrebno angažovati dodatna vozila jer u postojeće kamione za odvoz otpada se ne smiju istresati građevinski šut, stari namještaj i električni i rashladni  uređaji.

Iz ovog  preduzeća podsjećaju da bi usvajanje novog Zakona o komunalnim djelatnostima u značajnoj mjeri doprinijelo rješavanju mnogih problema koji su prouzrokovani nepropisnim odlaganjem otpada pa i onog krupnog na mjestima i na način kako to nije  predviđeno.

Plan odvoza krupnog otpada možete pogledati ovdje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.