RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHBrčko

Koordinacija boračkih udruženja Armije RBIH Brčko o presudi Mensuru Đakiću

KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE U BRČKO DISTRIKTU BiH

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Presuda Apelacionog Suda BiH-ne Mensuru Đakiću, ratnom komandantu Prvog bataljona Brčanske brigade po kojoj je Đakiću izrečena zatvorska kazna u trajanju od osam godina, sa velikom nevjericom i zaprepaštenjem je primljena među stotinama boraca ove viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH-ne. Prema presudi, “Đakić je proglašen krivim da je kao komandant Prvog bataljona 108. Brigade HVO u septembru 1992. godine iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnike Bataljona kojim je komandovao kako vrše ubistva tri zarobljene osobe srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca”.

Krivični zakon SFRJ, član 142., stav 1), po kojem se sudilo Đakiću, kao blaži zakon za učinioce, propisuje kažnjavanje za naređivanje i izvršavanje ubistva. Đakić, međutim, nije optužen da je naredio ubistvo, kao što nije optužen da je izvršio ubistvo. Đakić je optužen da nije kaznio počinioce ubistva, a krivični zakon SFRJ ne propisuje odgovornost za to. Nasuprot obaveznoj primjeni blažeg zakona, Sud BiH, primjenio je strožiji zakon, suprotno praksi Evropskog suda u Strazburu, naprimjer u predmetu Maktouf/Damjanović, i proizvoljno je primjenjen Krivični zakon na štetu Đakića, uz drastično povećanje zatvorske kazne prvostepenog Suda od dvije, na osam godina. Dakle, u predmetu Đakić Apelaciono vijeće Suda BiH nije uvažilo žalbu odbrane koja je, između ostalog, ukazala da: “Odredbama člana 142. Krivičnog zakona SFRJ propisano je “ko naredi” ili “ko izvrši”, ali da nije propisano “ko propusti da preduzme nužne i razumne mjere da učinilac … bude kažnjen”. Ova odredba dakle, ne propisuje kažnjivost zbog nekažnjavanja podređenog, a istoj je Đakić “kažnjen sa osam godina zatvora.

Na temelju navedene proizvoljne primjene Krivičnog zakona, odbrana će u zakonom propisanom roku protiv ove presude Đakiću podnijeti apelaciji Ustavnom sudu BiH. U slučaju negativnog rješenja Ustavnog suda BiH, odbrana će uputiti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu s prijedlogom “o obaveznosti primjene blažeg zakona” u predmetu Đakić.

Borci Brčanske brigade i građani Brčko distrikta BiH ne mogu se oteti utisku da je presuda Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu Đakić sa drakonskom zakonskom, četverostruko uvećanom zatvorskom kaznom, u odnosu na prvostepenu presudu, jedan od pokazatelja duboke krize pravosuđa na nivou države.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Obilježen “Dan otpora” i na području Distrikta

Admir Kadrić

Apel za hitno postupanje u rasvjetljavanju okolnosti smrti Samira Sijamhodžića

Radio Brčko

Brčko: Obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Radio Brčko