RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Krijumčarenje ljudi: Na rijeci Savi kod Brčkog pronađeno 12 migranata, uhapšena dva muškarca

Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Graničnom policijom BiH, te MUP-om Republike Hrvatske dana 22. 09. 2021. godine realizovala operativnu akciju kodnog naziva „GALEB” usmjerenu na dokumentovanje i sprečavanje krijumčarenja migranata preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u zemlje Evropske unije.

Policija Brčko distrikta BiH je prikupila značajan broj informacija o organizovanoj kriminalnoj grupi iz Bosne i Hercegovine, koja je u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, protivno Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kirminala, protivno Zakonu o graničnoj kontroli Bosne i Hercegovine, protivno Zakonu o strancima i protivno Zakonu o azilu u kontinuitetu organizovala ilegalni transport migranata iz bliskoistočnih zemalja preko Bosne i Hercegovine i dalje u zemlje Evropske unije. Prikupljene informacije su u međunarodnoj policijskoj saradnji razmijenjene sa MUP-om Republike Hrvatske koji je na svom području istovremeno organizovao provođenje operativne akcije kodnog naziva „MREŽA”. Provođenjem ovih operativnih akcija prikupljeni su podaci da je u zadnja četiri mjeseca preko državnih granica ilegalno prebačeno preko 100 lica, odnosno migranata čime je organizovana kriminalna grupa ostvarila značajnu materijalnu korist.

Dana 22. 09. 2021. godine u jutarnjim satima u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i MUP-om Republike Hrvatske realizovana je Naredba Suda Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je tokom organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice na rijeci Savi kod Brčkog pronađeno 12 migranata, te su slobode lišena dva lica kao članovi organizovane kriminalne grupe i to S.Đ. rođen 1990. godine i M.I. rođen 2001. godine, oba iz Brčkog zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata” iz člana 189a u vezi sa krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi” iz člana 189 stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom lišenja slobode navedenih lica privremeno su oduzeta tri plovna vozila i tri putnička motorna vozila koja su korištena za transport i ilegalno prebacivanje preko državne granice, te su u toku pretresi na tri lokacije na području Brčkog. Jedno lice sa područja Bosne i Hercegovine kao član ove organizovane kriminalne grupe se potražuje.

Lica lišena slobode će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u nadležnost i dalje postupanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok će zatečeni ilegalni migranti nakon preduzimanja potrebnih istražnih radnji biti predati u dalju nadležnost Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.                                                 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Почело уређивање дијела обале ријеке Саве

Дражен Ристић

Brčko: U rijeci Savi pronađeno mrtvo tijelo mlađe ženske osobe

Radio Brčko

Sava u Brčkom izbacila beživotno tijelo nepoznatog muškarca

Radio Brčko