RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHBrčko

In memoriam: Nedim Rifatbegović – Napustio nas je još jedan veliki čovjek

U četvrtak, 5. oktobra, u 75. godini, preminuo je naš kolega Nedim Rifatbegović, novinar u penziji, jedan od najboljih koje je ova zemlja imala.

Nedim Rifatbegović rođen je 1943. godine u Bijeljini.

Diplomirao je jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu gdje je bio i na postdiplomskom studiju sociolingvistike.

Reportaže je počeo pisati od 1967. godine, a novinarstvom se profesionalno počeo baviti od 1972. godine.

Bio je pokretač i odgovorni urednik prvih brčanskih novina “Graditelj” koje su izlazile u izdanju Radio – novinske ustanove pri Centru za kulturu,informisanje i obrazovanje odraslih. Pored njega, prvu Redakciju “Graditelja” sačinjavali još i: Ivan Bereš, Uzeir Bukvić, Dušan Delić-direktor i glavni urednik Radio-novinske ustanove, Atah Mahić, Vahida Hadžić, Sead Hasović, Boško Lomović, Ostoja Nikolić-zamjenik odgovornog urednika, Nikola Pejić i Dobrila Stevanović.

Iz Brčkog je otišao u Sarajevo na mjesto šefa dopisničke službe “Oslobođenja”, gdje je radio kao dopisnik, urednik, komentator i reporter.

Njegova knjiga reportaža “Između dva zavičaja”, doživjele je tri, a “Ratni mir” dva izdanja.

“Sarajevo na Kovačima”, jedna je od prvih knjiga o autentičnim svjedočenjima o  stradanju građana Sarajeva u proteklom ratu, i štampana je u Njemačkoj na bosanskom i njemačkom jeziku.

Knjiga reportaža “Potapanje Srebrenice” doživjela je do sad četiri izdanja i bila propraćena jednodušnim pohvalama.

Nedim Rifatbegović je bio dobitnik najviših novinarskih priznanja u Bosni i Hercegovini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.