RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Menuti: Poštovanje rokova znači osiguranje trajnih pozitivnih efekata ključnih razvojnih projekata za Brčko

Brčko je na dobrom putu, a vlasti moraju ostati fokusirane da pripreme budu završene na vrijeme kako bi građani sljedećeg ljeta počeli uviđati trajne pozitivne efekte razvojnih projekata u okviru Programa integriranog razvoja koridora rijeke Save i Drine koji vodi Svjetska banka, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Jonathan Mennuti.

Pripreme za pet nominiranih projekata – regulacija korita Brke i Blizne, ekološki prihvatljivo zatvaranje gradske deponije i njena zamjena novim postrojenjem za upravljanje otpadom, te izgradnja šetnice uz rijeku Savu – odvijaju se po planu. Ovu dinamiku je potrebno zadržati kako bi cjelokupna projektna dokumentacija bila pripremljena i kako bi praktična implementacija projekata mogla krenuti odmah nakon što Svjetska banka odobri financijska sredstva.

Ovi i drugi razvojni projekti bili su tema sastanaka supervizora sa čelnicima Vlade i Skupštine Distrikta, kao i sastanka sa glavnim koordinatorom Vlade Distrikta Željkom Antićem.

Tokom sastanka sa predstavnicima javnog komunalnog preduzeća „Komunalno Brčko“ supervizor je informiran o razgovorima koji se trenutno vode u vezi sa snabdijevanjem Distrikta električnom energijom za 2023. godinu. Supervizor je pohvalio napore koji se poduzimaju kako bi ugovor bio zaključen na vrijeme i dodao da je osiguranje neometanog snabdijevanja električnom energijom za sva domaćinstva u Distriktu glavni prioritet.

Prvi zamjenik visokog predstavnika/supervizor Mennuti se također sastao sa predstavnicima nevladinih organizacija “Vermont” i “DEMOS” koji su ga informirali o njihovim aktivnostima, uključujući i najnoviju inicijativu “DEMOS”-a za rješavanje pitanja nejednakosti radnika i manjka transparentnosti u vezi sa zaključivanjem ugovora o povremenim i privremenim poslovima u obrazovnom sektoru Distrikta.

Supervizor je naglasio da je Distriktu potreban transparentan, efikasan i održiv proces zapošljavanja u javnom sektoru koji će eliminirati korupciju i ograničiti sklapanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima samo na one slučajeve gdje već zaposleni službenici ne mogu pružiti potrebnu ekspertizu. OHR će nastaviti pružati podršku svim akterima u Brčkom kako bi se ostvario ovaj cilj.

Prvi zamjenik visokog predstavnika/supervizor za Brčko Mennuti će u ponedjeljak navečer zajedno sa rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, Ingrid Macdonald, biti domaćin na svečanosti organiziranoj povodom Dana Ujedinjenih nacija, koji se ove godine obilježava 77. put, i povodom obilježavanja 30 godina od prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih nacija.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.