Brčko

Milić: Ažuriranje podataka u Registru vrši se na očekivan način

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je danas da se ažuriranje podataka u Registru zaposlenih i imenovanih lica u javnom sektoru vrši na očekivan način, a spisak još nije potpun iako je najveći broj institucija do sada već dostavio podatke.

Milić je istakao da mnogi nisu spremni da okriju tražene podatke jer, kako je rekao, prostim zbirom primanja koje pojedinac ostvaruje kao zaposleni i imenovano lice, da li kroz poslanički mandat ili učešće u radu komisija, dolazi se do iznosa koji premašuju i 5.000 KM, što je mnogo novca.

“Tu, prije svega, mislim na otpore koji dolaze od pojedinaca, pa i institucija, jer je ovo nešto što bi trebalo da obezbijedi transparentnost trošenja javnog novca, a, samim tim, i poveća povjerenje građana u javne institucije”, izjavio je Milić novinarima.

Milić je podsjetio da je riječ o novini koja je u BiH, nakon Kantona Sarajevo, jedino još uvedena u distriktu.

“Da bih pojačao aktivnosti na ažuriranju ovih podataka, predložiću i dopunu Zakona o prevenciji korupcije, budući da je nadležnost o vođenju Registra utvrđena odlukom Skupštine distrikta Brčko, ali ne i zakonom”, rekao je Milić.

On je ukazao da bi se dopunom zakona nadležnost dala Kancelariji za prevenciju korupcije i utvrdile kaznene odredbe za one rukovodioce organa i institucija koji ne dostave ili pak dostave netačne podatke.

Milić je izrazio uvjerenje da će predložene dopune zakona dobiti podršku i ustanoviti prekršajnu odgovornost, te novčano kažnjavati one koji ne budu dostavljali podatke.

Odgovarajući na pitanje novinara o visini njegove plate, Milić je rekao da je plata gradonačelnika i predsjednika Skupštine ista, sa razlikom u pogledu minulog rada.

“Ukupna primanja gradonačelnika su određena platom od 3.900 KM jer gradonačelnik ne može biti član nijedne komisije. Sa druge strane, imate pojedince u javnom sektoru koji već sada, na osnovu djelimičnih podataka koji su sadržani i objavljeni, što se može utvrditi uvidom u Registar ukucavanjem imena, imaju po 5.000 KM ukupnih primanja. Siguran sam, kada i preostale institucije i Javna zdravstvena ustanova dostave svoje podatke, da će te cifre biti i veće”, istakao je Milić.

Milić je naveo da je Registar objavljen, između ostalog, i s ciljem da se podstakne javna diskusija i apeluje na moral pojedinca, s obzirom na to da postoje slučajevi da iz jedne porodice nekoliko članova primaju platu iz budžeta distrikta.

“Svojevremeno sam predložio, i Vlada je podržala prijedlog o dodatnom bodovanju lica koji na kućnoj listi nemaju nikoga ko je zaposleni na budžetu Brčko distrikta i mislim da treba voditi računa o tome. Neke stvari su legalne, ali nisu i moralne, i mislim da na tom aspektu treba poraditi, budući da ima pojedinaca koji su se kroz svoj politički angažman verbalno zalagali za poštovanje svih tih normi, a u praksi su uživali na budžetu”, naglasio je Milić.

U javnom sektoru Brčko distrikta trenutno je zaposleno ili imenovano 4.500 lica, koja godišnje koštaju distrikt oko 120 miliona KM.

Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button