RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKoronavirus

Milić: Pandemija virusa korona u Distriktu pod kontrolom

Pandemija virusa korona u distriktu Brčko je pod kontrolom i, po svemu sudeći, najteži period je prošao, ocijenio je danas komandant Štaba za zaštitu i spasavanje Siniša Milić.

Milić je u izjavi Srni najavio da se, ukoliko takvo stanje potraje i naredne sedmice, može očekivati dalja relaksacija mjera ograničenja, postepeno i uz maksimalne mjere opreza.

“Više faktora je uticalo da se nalazimo u relativno povoljnoj situaciji. To su blagovremeno proglašenje stanja opšte opasnosti i dobre mjere i naredbe koje je donio Štab, maksimalna posvećenost službi nadležnih za njihovo sprovođenje, ali i najvažnije, to što je ogromna većina građana pokazala odgovornost i razumijevanje i svoje ponašanje prilagodila novonastaloj situaciji”, objasnio je Milić.

On je dodao je da je takvim mjerama spriječen udar na zdravstvo koje je sada dobro organizovano i opremljeno.

“Stigao nam je i prvi kontingent od pet tona zaštitne opreme iz Kine, koji će već u ponedjeljak biti u skladištima Javne zdravstvene ustanove, a očekuje se i značajnija pomoć iz EU”, najavio je Milić.

Milić je rekao da je uspjeh distrikta tim veći ako se u obzir uzme i specifična pozicija u kojoj se nalazi.

“Za razliku od drugih jedinica lokalne samouprave u entitetima, koji dobijaju uputstva i smjernice sa kantonalnog i entitetskog nivoa o mjerama i naredbama koje bi trebalo preduzeti, mi smo poprilično zatvoren sistem, jer je na jednom mjestu i u istim ljudima koncentrisana i lokalna vlast i vlast sa nadležnostima entiteta. Tako da, realno, u odnosu na ovakve izazove, često ne postoji dovoljan nivo ni stručnosti ni objektivnog sagledavanja stanja na terenu”, objasnio je Milić.

Milić je ocijenio uspješnim i to što je kao gradonačelnik sa saradnicima uspio da najveći dio političke javnosti u Brčkom ubijedi da je ovo vrijeme borbe za zdravlje i živote ljudi, za njihova radna mjesta, a ne borba za glasove i jeftini populizam.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.