Brčko

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH: Granični most kod Brčkog prioritet

„Veliki značaj za Brčko i njegove privredne kapacitete, ali i sa druge strane, za Hrvatsku, je da ovaj most stavimo u funkciju za prijevoz roba“, naveo je Mitrović.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine nakon sastanka sa gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem i njegovom saradnicima, kazao je da je praktični cilj posjete Brčko distriktu realizacija sporazuma o rekonstrukciji i održavanju mostova između R Hrvatske i Bosne i Hercegovine. On je napomenuo da je na sastanku u Hrvatskoj dogovoreno da prioritet dvije države bude upravo most Brčko-Gunja, odnosno Hrvatska-BiH i most koji spaja Novi Grad i Dvor.

„Veliki značaj za Brčko i njegove privredne kapacitete, ali i sa druge strane, za Hrvatsku je da ovaj most stavimo u funkciju za prijevoz roba“, naveo je Mitrović. On je naveo da će se u narednih desetak dana sastati sa predstavnicima hrvatskih „Cesta“ i Vlade Brčko distrikta kako bi se našlo najbolje rješenje za rekonstrukciju mosta, te da će se uraditi ono što je u interesu Brčko distrikta, BiH ali uz saglasnost Hrvatske.

Mitrović je rekao novinarima da postoji interes međunarodne zajdnice da most profunksioniše za promet robnog saobraćaja, te da će Vlada Brčko distrikta uraditi studiju izvodljivosti. On je rekao da je tema razgovora sa brčanskim gradonačelnikom bila i revitalizacija Luke, te da će ministarstvo u narednom periodu raditi deminiranje obale kako bi se moglo pristupiti i projektu uređenja korita rijeke Save i obezbijeđenje plovnosti.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da će se nakon tog sastanka znati više detalja i o početku radova na rekonstrukciji mosta, kao i o cijeni koštanja.

„Ono što je nama interes je da što prije dođemo do rješenja koji će omogućiti odvijanje teretnog saobraćaja, što je svakako od interesa i za Luku Brčko i za cjelokupnu privredu distrikta koja je prepolovljena zbog trenutnih okolnosti“, rekao je Milić.

Mitrović i Milić su, nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, sa saradnicima obišli granični most, a potom i brčansku Luku, gdje su razgovarali sa direktorom tog javnog preduzeća Marinkom Viljušićem.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button