RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKulturaRegion

Na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga očekuje se rokordna posjeta

Rijetki su oni koji jednom dođu u Beograd i posjete tamošnji sajam knjiga, a da ne požele da se ponovno vrate na istu manifestaciju, koja se ove godine održava od 21. do 28. listopada po šezdeseti i treći put.  

Najprestižnija književna smotra u jugoistočnoj Europi, 63. Međunarodni sajam knjiga,  šestog dana od otvorenja protiče prema planu organizatora, uz učešće 1.000 izlagača iz Srbije i inozemstva.  Pod motom „Radost čitanja“, kao podsjećanje na univerzalne vrijednosti čitanja, sajam će za posjetitelje biti otvoren još tri dana, a do tada očekuje se rekordan broj posjetitelja.

Glasnogovornica Sajama Maja Radonić izjavila je za „Radio Brčko“ da bi taj broj mogao premašiti prošlogodišnji rekord, kada je sajam posjetilo preko 187.000 ljudi.  Prema njenim riječima akcent je i na mladim ljudima, za koje je upriličen Festival stvaralaštva mladih, a koji je kako smo i mi primijetili bio naročito posjećen. Ovdje izdvajamo promotivna djela nakladne kuće Eduka iz Beograda, koja se više od dva desetljeća bavi kreiranjem školskih knjiga, a u ime koje odgovorna urednica Nataša Filipović kaže da svojim udžbnicima nastoji pratiti aktualno vrijeme. Jedna od aktivnost ove izdavačke kuće bilo je i demonstriranje digitalnih udžbenika, koje je bilo upriličeno jučer na tzv. pametnoj tabli.

U razgovoru s različitim posjetiteljima Sajma dobili smo raznolika mišljenja.  Mnogi od njih su izjavili da ih interesiraju uglavnom noviji naslovi suvremenih pisaca (Vladimir Kecmanović, Ljiljana Habjanović Đurović), ali je bilo i onih koji su ostali vjerni klasicima svjetske književnosti (Tolstoj, Dostojevski).

Među brojnim domaćim gostima sajama, između ostalih, tu su Matiju Bećković, koji je otvorio Sajam, Vladimira Kecmanović i Ljubica Arsenić, od stranih Santiago Roncagliolo iz Perua, Walter Ugo Mai iz Porugala, američki pisac epske fantastike Peter Brett…

Podsjetimo, na Beogradskom sajmu sudjeluje 1.000 izlagača iz Srbije i inozemstva, a zemlja gost je Kraljevina Maroko, koju su na otvorenju u nedjelju, 21. listopada predstavili pisac i umjetnik Tahar Benjelloun, generalni tajnik Savjeta marokanske zajednice nastanjene u inozemstvu Abdellah Busuf, spisateljica Sanae Chairi i pjesnikinja Safae Sijilmassi Idrissi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.