RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHBrčko

Na Lokalnim izborima u BiH sudjeluje 49 političkih subjekata iz Brčkog

Predizborna kampanja za lokalne izbore 2020. u Bosni i Hercegovini službeno je započela danas i trajat će do 14. studenog tekuće godine, do sedam sati ujutro kada započinje izborna šutnja.

Na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za nedjelju, 15. studenog, učestvuju 543 politička subjekta. Izbori su raspisani za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština opština u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH, te članovi Skupštine Brčko distrikta BiH.

Predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta Andrea Mrkonjić istaknula je kako će u Brčko distriktu sudjelovati 49 političkih subjekata, od čega 24 stranke, tri koalicije, četiri neovisna kandidata, te 19 kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Za lokalne izbore 2020. na razini cijele BiH ovjereno je ukupno 30.809 političkih kandidata, a u Centralni birački popis upisane su 3.283.194 osobe.

Prema Mrkonjićkinim riječima Izborna komisija Brčko distrikta BiH još uvijek od CIK-a BiH nije dobila podatak o zaključenom i konačnom biračkom popisu iako je on za redovne birače zaključen 1. listopada 2020. godine.

„Podatak s kojim raspolažemo je 86.658 redovnih birača, to je posljednji presjek od 6. svibnja tekuće godine s privremenog biračkog popisa, dok je za glasanje putem pošte za Brčko distrikt upisano 5.180 birača“, dodala je Mrkonjić.

Mrkonjić je pozvala sve političke subjekte koji će sudjelovati na Lokalnim izborima da se ponašaju sukladno pravilima ponašanja koji su propisani Izbornim zakonom i da se pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Данас почиње предизборна кампања за локалне изборе у БиХ

Radio Brčko

Брчко: Службено започела изборна кампања и у Дистрикту

Vladimir Matijević

Na izbornim listama iz Brčko distrikta 700 kandidata

Admir Kadrić