Brčko

Na sinoćnjoj sjednici brčanske Skupštine odloženo usvajanje Izvještaja o radu Fonda zdravstvenog osiguranja Distrikta

Sinoćnji dio zasjedanja Skupštine Distrikta, okarakterisale su rasprave o radu u prvih šest mjeseci tekuće godine, brčanskog Pravobranilaštva te ovdašnje Policije, koji su jednoglasno prihvaćeni bez značajnih rasprava. Najviše polemičkih tonova izazvala je analiza rada brčanskog Fonda zdravstenog osiguranja u minuloj godini, koja je rezultirala zahtjevom zastupnika HDZ-a da se izviještaj ne prihvati, što automatski može uzrokovati i odluku o smjeni menadžmenta pa i Upravnog odbora Fonda.

„Za nas izvještaj nije bio prihvatljiv jer smatramo da menadžment Fonda zdravstva, pa i Upravni odbor nedovoljno kvalitetno rade naročito kad je riječ o liječenju naših osiguranika van Distrikta, pa i BiH. Jer nije logično da sedam miliona maraka košta liječenje osiguranika u našoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi, a čak osam miliona za liječenje van Distrikta odnosno u inostranstvu“, naglasio je dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

Filipović je u obrazloženju stava HDZ-a naveo i činjenicu da nije omogućeno osiguranicima da koriste usluge referentnih ustanova u Republici Hrvatskoj, jer su potpisani Ugovori samo sa referentnim centrima u Republici Srbiji.

„Jasno je da ni međuljudski odnosi unutar menadžmenta Fonda nisu na zadovoljavajućem nivou, no to nije fundamentalni razlog zbog čega smo stava da Izvještaj o radu Fonda zdravstvenog osiguranja za nas nije prihvatljiv“, akcentirao je Filipović.

No, nakon pauze, koja je prije glasanja o izvještaju uslijedila, parlamentarna većina se ipak usaglasila da se izjašnjavanje o ovom izvještaju odloži, kako bi se isti detaljnije pripremio i nanovo predočio zastupnicima. Uz dosta polemičkih tonova, pa i kritike djelovanja, zastupnici su prihvatili Izvještaj o radu brčanske Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije za prvih šest mjeseci tekuće godine.  Inače, kako je najavljeno zbog obimnih materijala, te niza zakona koje je brčanska Vlada pripremila i već proslijedila ovdašnjem Parlamentu, naredno zasjedanje će uslijediti već za sedam dana, odnosno iduće srijede.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!