RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoInternacionalni teatarski susretiKultura

Na Susretima u Brčkom večeras na sceni “Lepa Brena project”

Treće večeri Tridesetsedmih pozorišnih/kazališnih susreta u Brčkom (21.11.2020.), na sceni Doma kulture će u 19:30 časova, biti izvedena predstava “Lepa Brena project”, autora i reditelja Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević, a u koporodukciji Flying Ginger-a i Bitef teatra Beograd

“Pored toga što oboje volimo Lepu Brenu kao pjevačicu, pogled na njen fenomen promatramo kroz aspekte biznisa, postsocijalističke transformacije, idologije jugoslovenstva, seksualnosti, osvajanje slobode, slobodnog izražavanja tijela na sceni, zatim fenomena zgrada, jer su i one dobijale imena po Lepoj Breni, a onda i aspekt življenja i posljedica rata i tranzicije na realne živote ljudi koji žive u tim zgradama”, objasnila je Dimitrijevićeva.

Aleksić kaže da je njihova zajednička ideja bila da se bave komunističkom prošlošću, Jugoslavijom, preko projekta „Drugovi ja se sada ne stidim svoje komunističke prošlosti“ i predstave „Crvena ljubav“…

“Okupili smo se oko teme bivšeg nasljeđa, a karijera Lepe Brene kao da prati sve socijalističke promjene i tranzicije koje su se dešavale sa bivšom zamljom, ali i sadašnjom“, kazao je Vladimir.

Dramaturg Dimitrije Kokanov objasnio je da je predstava nastala iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Vedrane Klepice, Slobodana Obradovića, Maje Pelević i Tanje Šljivar, a koje glumice izvode na sceni.

“Lepa Brena je najveća zvezda Jugoslavije, simbol njenog šoubiznisa i prosperiteta. U figuru Lepe Brene upisane su teme šou biznisa, odnosno tržišno-kapitalističkog funkcionisanja u socijalističkoj ekonomiji osamdesetih; potom rata, tranzicije na kapitalizam i gomilanje bogatstva, i na koncu nostalgije za starom zemljom. Istovremeno, figura Brene neminovno spaja drutveno-politički kontekst sa ličnim istorijama, afektima, i življenim iskustvom”, objašnjava dramaturg.

Lepa Brena je, po njemu, “simbol stare zemlje, i odrastanja, i otkrivanja seksualnosti.”

“Zato i ovaj projekat nije zamišljen kao biografska predstava, već sasvim drugačije: kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, želimo da suštinski pričamo o kompleksnosti i unutrašnjim kontradikcijama posljednje skoro četiri dekade ovih prostora”, kaže dramaturg Kokanov.

Izvor teksta: TANJUG

Foto: https://teatar.bitef.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Druge festivalske večeri izvedena predstava “Identitluk”

Radio Brčko

Zvanični i prateći program 37. Susreta pozorišta / kazališta BiH u Brčkom

Radio Brčko

Brčko: Gran pri Susreta dodijeljen predstavi “GospOUdinNOUbadi” EXIT teatra Zagreb

Radio Brčko