RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nacionalna garda Merilenda u posjeti Brčko Distriktu

Američki Kutak Brčko Distrikt BiH danas je posjetila visoka vojna delegacija Američke savezne države Merilend , a u organizaciji Kancelarije za saradnju po pitanju odbrane Ambasade SAD-a u BiH.

Nacionalna garda Merilenda na čelu sa komandanticom Nacionalne garde Merilend, general majorom Lindom Sing i načelnikom štaba brigadnim generalom Adamom Flešom,  je u okviru svoje službene posjete Brčko Distriktu  održala i predavanje namijenjeno srednjoškolcima i studentima u Brčko Distriktu.

Teme predavanja bile su pomoć Oružanih snaga SAD-a građanima BiH pogođenih prirodnim katastrofama i načini prijema kandidata u Oružane snage BiH.

„Razlog mog dolaska ovdje je to što smo mi dio partnerskog projekta između Bosne i Hercegovine i Merilenda koji postoji već 16 godina i učestvujemo zajedno sa Oružanim snagama BiH u preko 30 događaja godišnje”, kazala je komandantica Nacionalne garde Merilend, general major Linda Sing.

Ona je pohvalila profesionalnost i visok stepen obučenosti pripadnika Oružanih snaga BiH koji učestvuju u projektu i kazala da oni čak mogu biti i zamjena za vojnike iz Nacionalne garde Merilenda.

Bigadir Emir Kliko, komandant 5. Pješadijske brigade oružanih snaga BiH naglasio je da su BiH i Nacionalna garda Merilenda prošle godine obilježili 15 godina plodonosne saradnje u nekoliko širokih oblasti, od kojih su najznačajnije saradnja u oblasti zajedničke obuke i saradnja kroz obavljanje vojnih misija u svijetu.

Prisutni srednjoškolci sa zanimanjem su poslušali predavanje komandantice Nacionalne garde Merilend, general majora Linde Sing, a neka od njihovih pitanja odnosila su se na način prijema u vojnike, podoficire i oficire Oružanih snaga BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.