RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Mještani MZ Dizdaruša i dalje bez adekvatne kanalizacione mreže

Mještani mjesne zajednice Dizdaruša još uvijek čekaju da im se izgradi adekvatna kanalizaciona mreža, što im već duži niz godina predstavlja veliki problem.

Kanalizaciona mreža Dizdaruše nema dovoljan kapacitet da bi prihvatila odvod i oborinske vode pojedinih ulica ove mjesne zajednice, potvrdio je predsjednik mjesne zajednice Dizdaruša Jasmin Čaušević.

“Imamo velikih problema zato što su kanalizacione mreže koje već postoje preniske da bi primile kompletnu Dizdarušu 2, Bareš – krakove 1, 2 i 3 i jedan dio Dizdaruše 3”, rekao je Čaušević.

Rješenje ovog dugogodišnjeg problema s kanalizacionom mrežom bilo bi postavljanje odvodnih kolektora na relaciji od Druge osnovne škole do tzv. Slavuj potoka, pojasnili su iz ove mjesne zajednice.

“Međutim, radit će se samo nekih 100 metara tako da mi ne možemo nabrojane ulice da spojimo na sadašnju kanalizaciju, već čekamo na izgradnju kolektora kako bismo i kanalizaciju i oborinske vode sveli u njih”, dodao je Čaušević.

Prema njegovim riječima, pored loše kanalizacione mreže dugogodišnji problem je i nedostatak pitke vode, jer vodovodnu mrežu na Dizdaruši još uvijek nema oko 10 ulica.

“Pozivam sve u Skupštini i u Vladi Brčko distrikta da se koliko-toliko osiguraju uslovi za normalan život mjesne zajednice Dizdaruša, tj. njenih građana”, apelirao je predsjednik MZ Dizdaruša.

Od planiranih projekata u ovoj godini izdvojio je i spajanje pješačke staze od Dizdaruše do Druge osnovne škole u Grčici, što je od iznimne važnosti prvenstveno za sigurnost učenika na putu do škole.

“I nadamo se razumijevanju i Vlade i Skupštine Brčko distrikta da će nam to odobriti, da se to spoji da bi djeca išla bezbjedno do škole”, akcentirao je naš sagovornik.

Na kraju je Čaušević naglasio da pomaka u rješavanju problema Dizdaruše ipak ima, te da je dio infrastrukturnih projekata urađen ove godine. Radi se o asfaltiranju, izgradnji kanalizacione mreže i odvodu oborinskih voda u ulicama Ćamila Sijarića i Dizdaruša 3, za što je iz budžeta Distrikta utrošeno oko 300.000 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.